САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједник Скупштине општине Беране г-дин Горан Киковић и секретарка Скупштине општине г-ђа Јасмина Ђукић, 29. 04. 2015. године, у канцеларији предсједника Скупштине одржали су састанак са консултантима Заједнице општина Црне Горе и Европске уније г-ђом Љубинком Радуловић и г-ђом Јованком Лаличић. Састанку је присуствовала и савјетница секретарке Скупштине, г-ђа Наташа Ојданић.

Састанак је организован на иницијативу Европске уније и Заједнице општина у циљу промовисања пројекта ’’Стандарди јавне етике’’, којим руководи делегација Европске уније у сарадњи са Заједницом општина Црне Горе а спроводи Савјет Европе.

Циљ стандарда јавне етике је да помогну локалним самоуправама у организационим промјенама, које за резултат треба да имају ефикаснију, транспарентнију и одговорнију локалну самоуправу. Из тих разлога Заједница општина је припремила Стандарде јавне етике у локалној самоуправи у Црној Гори уз експертску помоћ Савјета Европе.

На састанку је посебно разматрано учешће грађана и невладиних организација у процесу одлучивања и информисања о питањима, која су од непосредног интереса за грађане. Размотрена је могућност организовања семинара за одборнике Скупштине општине у циљу упознавања одборника са стандардима јавне етике.