Поводом 5. јуна Свјетског дана заштите животне средине, Општина Беране је у партнерству са „Комунално“ д.о.о. и заинтересованим странама, организовала акцију чишћења аеродромске писте.

Поштујући Уставну одредницу Црне Горе да је еколошка држава, овом акцијом смо жељели дати свој допринос, имајући у виду чињеницу да само унапређење еколошке свијести грађана и константан рад на имплементацији свих релевантних закона може довести до квалитетније животне средине, а самим тим и до унапређења квалитета здравља грађана. Такође, жељели смо пробудити волонтерски дух наших суграђана, као и жељу да заједничким радом уљепшамо град у ком живимо.

Позив градским основним школама, средњим школама, здравственим установама, спортским клубовима, невладиним организацијама, али и свим нашим грађанима, упутили смо како јавним путем (путем локалног радио емитера, веб сајта и ФБ профила Општине Беране), тако и путем директне комуникације.

На жалост, акцији се одазвао само дио позваних: три основне школе „Вукашин Радуновић“, „Вук Караџић“ и „Радомир Митровић“, три невладине организације: „Сјеверна земља“, „Центар еколошких иницијатива“ и Планинарски клуб „Беране“, и два спортска клуба: Женски одбојкашки клуб „Иванград 2011“ и Спортско-риболовни клуб „Лим“. Општа болница је на први позив Општине Беране, 20. маја, уредила своје двориште, док се Дом здравља придружио Општини и партнерима у обљежавању Свјетског дана заштите животне средине акцијом својих запослених на уређењу свог дворишта и стварању љепшег амбијента.

Слаб одзив средњих школа, невладиних организација и спортских клубова, али и самих грађана у овој акцији, као и у претходним акцијама које је Општина Беране организовала, указује на незаинтересованост на унапређењу квалитета средине у којој живе, раде, али и одрастају.

Стога, овим Саопштењем желимо да упутимо још један апел свим организацијама и појединицима у општини Беране за одговорније и еколошки свјесније понашање не само, када се организујују акције, већ и током свакодневних активности, како би сви живјели у здравијој и квалитетнијој средини, коју морамо чувати и сачувати због нас и генерација које долазе.