„Поводом реаговања актуелног фудбалског радника, потпредсједника Фудбалског савеза Црне Горе, предсједника Фудбалске сјеверне регије и десне руке Дејана Савићевића, бившег фудбалера, оснивача ФК „Беране“, члана ОО ДПС-а Беране, и уз све то Беранца, господина Војислава Дошљака.

Доведен сам у неравноправан положај. Ја један против свих вас. Признајем бројнији сте и јачи, али снага аргумената је на мојој страни.

Не можемо да говоримо о имагинарним власницима ФК „Беране“, поготово не када међу њима има овако свестраних људи. Сви су они познати по имену и презимену. Набројани у одлуци о оснивању Фудбалског клуба „Беране“, донешеној на сједници Оснивачке скупштине ФК „Беране“ из Берана, одржаној дана 11.02.2013.године, а регистровани у Регистар спортских организација – Рјешење бр.УПИ 01-139 од 03.04.2014. године, када је извршена промјена назива клуба из ФК „Иванград“ у ФК „Беране“. Сви оснивачи имају 11,11% управљачких и власничких права.

У име Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, ишли смо и у надлежно министарство, како бисмо се консултовали и затражили помоћ. Добили смо одговор да се ради о приватном клубу, да се то види кроз документа којима располажу и да ми немамо право да се мијешамо у надлежности приватног клуба. По налогу истог тог министарства, а у складу са новим Законом о спорту („Сл. Лист ЦГ“,бр. 44/18) био сам у обавези да информишем спортске клубове, спортска друштва и спортско-рекреативна друштва на територији општине Беране, о роковима за усклађивање рада, организације и општих аката са одредбама новог Закона. Тако да сам имао обавезу да о истоме обавијестим и ФК „Беране“.

Као легалиста поштујем Законе државе у којој живим, и њене институције, у складу са тим живим и радим. На мјесто секретара дошао сам 11.06.2018. године, и истог тренутка ушао у проблематику која је везана за ФК „Беране“. Од тог тренутка ја покушавам да ријешим нагомилане проблеме, али упорно наилазим на баријеру. Препрека је та да је клуб у приватном власништву. Пошто желим да радим искључиво у интересу грађана, одлучио сам да све што радим буде транспарентно. Тако да сам одлучио да са јавношћу подијелим све проблеме на које сам наишао.

Одлука о преузимању оснивачких права и обавеза у ФК „Беране“ Беране, која је донесена 11.12.2014. године је без правног дејства, јер је одлуци о преузимању оснивачких права и обавеза требао да претходи уговор о преносу оснивачког капитала ФК „Беране“ који никада није закључен између уговорних страна ФК „Беране“ т.ј. његових оснивача и Општине Беране. ФК „Беране“ је био, а и сада је у власништву својих оснивача.

Клуб за мање од двије године треба да прослави јубилеј – 100 година постојања. Изгледа да су се неки понадали да ће поводом јубилеја да добију велика новчана средства од УЕФЕ, па су пожурили да клуб пререгиструју на своја имена. Проблем, очигледно, настаје када се дошло до информације да од новца нема ништа. Ја никога нећу назвати гробаром ФК „Беране“, али ћу поставити питање зашто је направљен дуг већи од 150 000 €, у периоду од 2006. године до 2014. године, док је у периоду од 2011. до 2014. године општина Беране овом спортском клубу пребацила 453 000 €? У истом периоду је утврђено да је документација непотпуна и незаконита. Да ли је поштено да грађани Берана плаћају те дугове?

Последње три деценије довеле су до моралне деградације и суноврата друштва у којем живимо. Моја једина жеља је да помогнем како би се беранској омладини створили услови да се бави спортом и да их усмјеравамо ка правим вриједностима да живе здравим стиловима живота. Да их научимо шта значи једнакост, фер-плеј и да их подстичемо на бављењем физичком активношћу. Када говорите о партијским друговима, јасно је да је то матрица по којој сте научили да функционишете свих ових година. Али, желим да Вас подсјетим да нисмо ми ти који су клуб са традицијом дугом 98 година присвојили. Нисмо ми ти који су га довели у стање у каквом јесте. Ми људе не дијелимо по партијској основи, нити по било којем другом основу. Ми волимо наш град и све његове становнике.

Ми не желимо, а и не можемо да угасимо ФК „Беране“. Клуб није у власништву Oпштине, већ у власништву приватних лица. Још једном подсјећамо јавност да су оснивачи и власници ФК „Беране“: Дошљак Војислав, Пачариз Фарук, Јоксимовић Драгутин, Рамусовић Фуад, Шћекић Александар, Голубовић Радосав, Мијић Милојко, Цимбаљевић Ново и Ћулафић Александар, и да је лице овлашћено за заступање и представљање клуба у свим пословима код надлежних органа Голубовић Вука, те им остављамо слободу да евентуално своја наводно повријеђена права остваре пред надлежним судом.

Дакле, у најмању руку, у овом случају имамо недостатак моралне и професионалне одговорности, али са пуним правом може се поставити питање праве одговорности. Зато, позивам државно тужилаштво да у оквиру својих надлежности предузме одговарајуће радње да утврди и испита пословање ФК ,,Беране“ од 1996. године до данас, односно да ли је неко злоупотријебио овлашћења и положај, чиме је згријешио не само са становишта етичког кодекса и професионалног принципа, већ и ушао у зону кривично правне одговорности“, стоји у саопштењу за јавност Горана Фолића, секретара за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Општине Беране.