Секретар за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Горан Фолић, у присуству предсједника СО Беране Новице Обрадовића и менаџера Општине Владимира Ђаковића, одржао је данас конференцију за новинаре поводом упознавања јавности са проблемима у којима се налази Фудбалски клуб Беране.

Секретар Фолић је подвукао да су приче које се пласирају да Општина Беране има намјеру да угаси клуб због дугогодишњих финансијских и других проблема нетачне и злонамјерне.

„Ми смо, напротив, имали намјеру да радимо супрутно, да га спашавамо. Пронашли смо доброг менаџера из привреде који би стао на чело клуба, али смо наишли на страшан отпор власника и једног броја људи који су тај клуб приватизовали, и одустали смо од тога“, рекао је општински ресорни секретар.

У наставку је истакао да Општина Беране неће нити може гасити Фудбалски клуб Беране јер је он искључиво у приватном власништву девет, односно осам лица, на челу са бившим предсједником општине и функционером ДПС Вуком Голубовићем.

„ФК Беране има огромна дуговања која се мјере стотинама хиљада еура, и да су то искључиво дуговања приватних власника. Општини Беране стижу пресуде и потраживања некадашњих запослених које у овом тренутку износе око четрдесет хиљада еура. Ми те пресуде прослеђујемо фудбалском клубу, па нека они измирују те обавезе. Људи су очигледно у заблуди, јер мисле да је то клуб Општине Беране“, казао је Фолић.

Он је додао да на територији ове општине има тридесет и пет спортских клубова и да су сви искључиво приватни.

„Тако је и са овим клубом. Он је у власништву девет лица, од којих је један, нажалост, преминуо у међувремену. Тих осам лица треба да преузму судбину клуба у своје руке и да измире сва досадашња дуговања која према нашим сазнањима износе око сто педесет до двеста хиљада еура“, рекао је Фолић.

Према његовим ријечима, та лица треба, такође, да у нередних четири мјесеца пререгиструју клуб, или ће он у супротном престати да постоји.

На конференцији је саопштено да је приликом преузимања власти од Демократске партије социјалиста 2014. године Општина формирала Комисију за утврђивања чињеничног стања у вези са ФК Беране.

Тада је утврђено да је само у периоду од 2011. до 2014. године Општина Беране овом спортском клубу пребацила 453 хиљаде еура, али да је у истом периоду утврђено да је документација неуредна и незаконита, а радни односи у клубу несређени, односно да је већи број лица примао плате а да при томе нијесу били у радном односу.

На конференцији је наглашено да комплетном спортском инфраструктуром, какву нема ни један град у Црној Гори, располаже Општина.

„ФК Беране ту инфраструктуру може користити по условима као и сви други приватни клубови у граду. Ми ћемо наставити да улажемо у спорт и да што више младих са улица уведемо на спортске терене, али овај фудбалски клуб је искључиво у рукама садашњих осам приватних власника“, поручено је са конференције.

Саопштење секретера за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО, Горана Фолића је у прилогу: Саопштење (ФК Беране)