У беранској Хали спортова одржан је Трећи међународни сајам пољопривреде, прехране и домаће радиности, који је окупио преко 120 излагача из Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније и Албаније.

,,Управо овај сајам организујемо по трећи пут у жељи да прије свега, домаћи и регионални произвођачи промовишу своје производе, стекну нова сазнања из ове области и препознају нове могућности, како би постигли економски успјех и допринијели развоју друштва у цјелини”, истакао је на отварању предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић.

Предсједник Тодоровић, изразио је увјерење да ова смотра аграра постаје својеврсна прилика за промоцију најбољег из нашег краја, са све садржајнијом понудом, у коју је ове године по први пут укључено излагање животиња.

С обзиром на то колики је значај пољопривреде, позвао је све укључене у ту дјелатност да удруже снаге како би се на адекватан начин вредновала квалитетна храна и сировине које стварају вриједне руке домаћина из нашег краја.

 „Сигурно да бисмо у погледу квалитета сировина и производа могли конкурисати много развијенијим срединама, али оно на чему треба радити је технологија производње и прераде. Ту видим значајну улогу свих програма подршке, позива за финансирање пројектних предлога, унапређења кадровских потенцијала и посебно маркетинга “, казао је Тодоровић.

Осим што ће допринијети јачању туристичке привреде, према ријечима министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Владимира Јоковића, овај Сајам, чији значај је немјерљив у односу на остале форме представљања, уједно је сјајна прилика за стицање знања о најновијим производним и потрошачким трендовима као и размјену искустава.

“Без обзира на проблеме са којима се суочава наш аграр убијеђен сам да су пред нама и нашим пољопривредницима у Црној Гори године домаћинског развоја једног од наших стубова економије – тј. пољопривреде. Наше министарство је у потпуности посвећено пружању снажне подршке развоју пољопривреде као сектора од вишеструке улоге у развоју друштва и економије а који се развија на принципима одрживости и чувања традиције и вриједности села… У текућој години у Беранама је финансирано 16 пројеката које су доставили локална управа, мјесне заједнице, групе села и индивидуални произвођачи, у укупном износу подршке од 165.240 еура а односе се на рјешавање питања водоснабдијевања, санације и реконструкције сеоских путева. Кроз мјере подршке и јавне позиве за ову годину одобрена је подршка за 178 корисника у износу од 277.670 еура и укупне вриједности инвестиције износе 567.704 еура”, казао је, између осталог, министар Јоковић.

Генерални директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић окарактерисао је Беране као град који има велики потенцијал за бављење пољопривредном производњом и да су у том правцу направљени одређени искораци.

„Као што смо прошле године на овом мјесту казали да ћемо снажније и одлучније бити опредијељени за развој пољопривредне производње као стратешке гране то смо и урадили кроз низ пројеката које смо реализовали на сјеверу Црне Горе, са посебним освртом на Беране… Овај сајам заслужује међународни карактер, и жеља Министарства и Општине Беране је да траје више дана и потрудићемо се да већ од сљедеће године имамо сточни дан, како би био препознатљив не само у региону већ и у Европи“, казао је Цимбаљевић. 

Он је најавио да ће кроз креирање мјера аграрне политике подршка пољопривредницима бити још јача и издашнија са циљем да се сви наши природни ресурси искористе максимално.

Секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране, Божо Премовић, казао је да велики број излагача говори да је берански Сајам пољопривреде на правом путу и додао да су организатори за свега три издања сајма направили препознатљив догађај који је повезао пољопривреднике из наше државе и региона.

Трећи међународни Сајам пољопривреде, прехране и домаће радиности организује Општина Беране – Секретаријат за пољопривреду, туризам и водопривреду, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.