Данас је у спомен кући Војводе Гавра Вуковића одржана конференција за медије поводом почетка Беранског културног љета

 др Зоран Марсенић, потпредсједник општине је навео да Беранско културно љето има мање догађаја него прошле, што је условљено ограниченим финансијским средствима којима располаже општина, као и скромном подршком од стране државних институција.   „ Надамо се да ће  квалитет дешавања надомјестити квантитет“ рекао је др МАрсенић и и истакао  да је Беранско љето резултата великог ентузијазма запослених у институцијама локалне самоуправе“.

Зоран Јојић, секретар за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО представио је спортске манифестације које ће се током јула одржати у Беранама укључујући међународни атлетски митинг који се налази и у календару Европске атлетске федерације.

Слободанка Ивановић, директорка ЦЗК и Виолета Фолић – директорка  Полимског музеја представили су културни дио програма који ће се састојати од промоција књига завичајних аутора, ликовне колоније и изложби, позоришних представа и концерата класичне музике.

Иван Радевић,  директор ТОБ најавио је изложбу олдтајмера, митинг авио-моделара и традиционалну беранску Шлауфијаду која ће и ове године поред  традиционалне трке шлауфа бити обогаћена додатним спортским и музичким садржајима.

Јелена Божовић – савјетница за културу у Општини Беране је говорила о поетско-музичко-ликовној манифестацији  „Ладица ђинђува..“  којом Беранско љето и званично почиње. Она је говорила и о концерту за Дан општине на коме ће наступити Биг бенд  Дејана Петровића у сарадњи са Јелен пивом, фестивал електронске музике Тандерфест и концерт браће Теофиловић у отвореном амфитеатру споменика Слободе на Јасиковцу.

Беранско културно љето организују Центар за културу,  Туристичка организација Берана, Општина Беране , Секретаријат за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО, Полимски музеј и Спортски центар.

 

Програм Беранског културног љета 2016.

КУЛТУРНО- УМЈЕТНИЧКИ ПРОГРАМ

02.07.  „Ладица ђинђува по тргу просута“ – Поетско музички ликовни програма уз учешће завичајних  умјетника.

Позоришне представе:

08.07.„Одумирање међеда“– Ужичко позориште – комедија обогаћена репликама које обилују снажним политичким порукама. Рађена по оригиналном тексту Бранка Ћопића. Међеди су трули корумпирани систем.

19.07. Двије битке Црногораца или Јунак Ђевојка- Монодрама – Комплетан аутор представе је Јелена Иванишевић, а рађена је на основу дневника Василије Вукотић, кћерке сердара Јанка Вукотића. Представа говори о двије битке Црногораца, једној која се водила на мору приликом доласка Црногораца из Америке и спартанској Мојковачкој бици, која је обезбиједила одступницу српској војсци. Један брод којим су потовали Црногорци из Америке настрадао је истог дана, када се водила Мојковачка битка.

  • Учешће на фестивалу у Требињу крајем јула, наше позоришне представе „Идемо у лов“, која је добила прву награду на фестивалу драмских аматера у Бијелом пољу. На фестивалу у Требињу учествују најбоље позоришне представе са простора бивше Југославије.

13548975_10206559917544605_1373731531_o

Концерти

15.07. Концерт Жане Лекић (флаута) и Олексија Молчанова (клавир) професора Музичке академије са Цетиња

26.07. – Концерт Теофиловићи – отворени амфитеатар споменика Слободе на Јасиковцу  Музика Теофиловића сажима више од два века традиционалног музичког наслеђа и евоцира дух целокупног региона. Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, Америци. Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана свијета.

Изложбе

07.07. У оквиру фестивала „Вирски“ – ретроспективна изложба слика Бранислава Мистовића – галерија Спомен куће

22.07. Самостална изложба умјетничких слика Дијане Лазовић у 20 сати

  1. до 24. јула Беранска ликовна колонија, која окупља академске сликаре из земље и региона

Промоције књига

05.07. Промоција књиге „У гори прозори“ новинара и пјесника Дарка Јововића

08.07. Промоција књиге  стихова „Дивља трешња“ Весне Ђукић (Спомен кућа)

18.07.Промоција књиге „Велика, велика у вјековној патњи“- аутора Бранка Пауновића у 19 сати

23.07. Промоција књиге „Црногорска Санџачка војска на Горњодринском фронту (1914-1915) професора историчара  Предрага Остојића .

Монографија је сублимирана историја ратних операција које је водила Црногорска Санџачка војска на Горњодринском фронту током 1914. и 1915.године, књига, која је потребна стручној јавности али и широј читалачкој публици.

Туристичко забавне  манифестације

30.07. Изложба олдтајмера

21.07. Концерт- Дејан Петровић  Биг Бенд – Дејан Петровић из Ужица је син најпознатијег српског трубача, Миће Петровића. Дејан је најмлађи добитник “Мајсторског писма”, вишеструки освајач свих награда на Сабору у Гучи, међу којима је и награда Прва труба света, са истог Сабора. Широм света је познат по извођењу српске традиционалне музике, коју често комбинује са тотално супротним, модерним елементима. Поред ауторске музике коју ради са својим бендом, у репертоару имају мноштво страних обрада и интернационалних нумера чија је интерпретација веома аутентична, захваљујући самој концепцији бенда, односно споју инструмената који га чине.

Учествовао је на свим већим, домаћим, музичким фестивалима на разним светским сајмовима, спортским и културним догађајима, фестивалима, и то увек са великим успјехом.

22.07. Шлауфијада

23.и 24. Тандерфест – Фестивал електронсе музике Тхундерфест се одржава по трећи пут  Прве звијезде фестивала су Банг ла. Њихови хитови попут „Куедон“ и „Утопиа“ дуго времена су владали европским топ-листама, а у збиру имају више од 24 милиона прегледа на Јутјубу. Пред њих, звијезде прве вечери ће бити београдски Бед копи, а у програму ће учествовати још И Бане Лалић и МВП, Sax ‘n’groove , DJ Luckee Dee, Струка, један од најбољих ДЈ из БиХ  Nebs Jack, као  и неколико беранских  DJ-ева.

07.08. Митинг авио-моделара

Спорт

03.07. – Еко трка „Путевима краља Николе“ – Куп Црне Горе у бициклизму

21.07.-  Турнир у малом фудбалу – Беране 2016

24.07. – Међународни Атлетски митинг – Иванград 2016

ОСТАЛО

16.07. Вече Исламске заједнице – културно-умјетнички програм

18.07. Девета  Љетња дипломатска школа, која окупља младе дипломате из читавог свијета – Спомен кућа

21.07. Свечана сједница поводом Дана  Општине Беране