Рукометни клуб „Беране 1949“ такмичиће се следеће сезоне у Првој мушкој рукометној лиги, одлучено је на јучерашњој сједници управног одбора РСЦГ у Подгорици. Након више од десет година Беранци ће поново играти са најбољима. Подсјећамо, наши рукометаши су ову сезону завршили као првопласирани тим Друге лиге.

РК "Беране 1949" нови прволигаш

Одлука Рукометног савеза од 22. априла ове године је на захтјев клубова и сугестије Министарства спорта и младих, допуњена чланом којим се дефинише проширење Прве мушке и Прве женске лиге.

„Одлука је донешена на иницијативу клубова, која је достављена на изјашњење свим клубовима који наступају под окриљем Савеза, а који су су исту већински подржали. Тако је уважен већински став клубова, али и сугестија Министарства спорта и младих да се претходна одлука преиспита, у контексту попуштања превентивних мјера које су биле на снази у борби против епидемије новог коронавируса, те усвајања Привремених смјерница за нормализацију спортских активности.

Новом одлуком Управног одбора РСЦГ предвиђено је да дио одлуке од 22. априла остаје на снази, док се дио тачака измијенио, како би се уважила иницијатива са којом је сагласна већина клубова. Није дошло до промјене суштине претходне одлуке, а која се односи на прекид рукометних такмичења за ову сезону, чиме се показује брига о здрављу играча које је приоритет за Рукометни савез Црне Горе. Одлука је такође, на захтјев клубова допуњена чланом којим се дефинише проширење Прве мушке и Прве женске лиге“, стоји у саопштењу Савеза, објављеном на њиховом сајту.

Предсједник РК „Беране 1949“ Драгић Вукић је подсјетио да је нови рукометни клуб основала Општина Беране, на инцијативу предсједника општине, као и да су у кратком временском року остварили запажене резултате.

 „Озбиљним радом играча и управе клуба, завршили смо такмичење у Другој лиги као првопласирани“, казао је Вукић и додао:

Велику захвалност дугујемо РСЦГ на челу са предсједником савеза Петром Каписодом, који је од самог почетка показао велику спремност да унаприједи рукомет у Црној Гори. Такође, захваљујемо и свим клубовима који су подржали иницијативу о проширењу лиге. Још једном истичем  да је Управни одбор нашег клуба озбиљно одговорио и оправадао указано повјерење“.

РК "Беране 1949" нови прволигаш

Подсјећамо да је УО РСЦГ одлучио 13. марта да се због ситуације са панедемијом, прекида такмичење у Првој, Другој и Кадетској мушкој лиги, као и Другој женској лиги, док се у Првој женској лиги и пионирским лигама сезона поништава.

„Утврђује се прекид такмичења у Првој мушкој лиги, Другој мушкој лиги, Кадетској мушкој лиги и Другој женској лиги на дан 13.03., а стање на табели на претходно наведени дан, утврђује као коначно стање за сезону 2019/20., па се проглашавају: РК Ловћен за првака Прве мушке лиге, РК Беране 1949 за првопласирани тим Друге мушке лиге, РК Брсково за другопласирани тим Друге мушке лиге, РК Морнар 7 за првака Кадетске мушке лиге, ЖРК Никшић за првопласирани тим Друге женске лиге и ЖРК Тиват за другопласирани тим Друге женске лиге“, наводи се даље на сајту РСЦГ.

Право учешћа у европским куповима за мушкарце за сезону 2020/21. имају клубови који су тај статус стекли на основу коначног стања на табели за сезону 2019/20., док право учешћа у европским куповима за жене имају клубови који су тај статус стекли на основу кончаног стања на табели за сезону 2018/19.

„На снази остају одредбе одлуке од 22.04. којима је дефинисано да се завршница Куп такмичења за сезону 2019/20 у мушкој и женској конкурецији одлаже се за септембар 2020. године, док уплаћене котизације за сезону 2019/20 важе и за сезону 2020/21. У Првој мушкој лиги у сезони 2020/21 такмичиће се 10 клубова и то 8 клубова који су тај статус имали током сезоне 2019/20, као и два првопласирана тима Друге мушке лиге у сезони 2019/20 – РК Беране 1949 и РК Брсково. У Првој женској лиги у сезони 2020/21 такмичиће се 8 клубова и то 6 клубова који су тај статус имали током сезоне 2019/20, као и два првопласирана тима Друге женске лиге у сезони 2019/20 – ЖРК Никшић и ЖРК Тиват“, стоји у саопштењу РСЦГ.