Регионални бизнис центар Беране представио је своје активности на Стартап форуму Западног Балкана одржаном у Никшићу.

Иновационо предузетнички центар Технополис био је домаћин најзначајним актерима из ЕУ и региона у области стартуп предузетништва: међународним креаторима и имплементаторима политика, као и водећим представницима научно-технолошких паркова, стартап-ова и малих и средњих предузећа из осам земаља.

У фокусу је била панел дискусија „Одрживост организација за пословну подршку. Кључне теме овог панела о којима су разговарали руководиоци организација за пословну подршку (ОПП) из региона биле су: како обезбиједити самоодрживост ОПП, прилике за остваривање додатних прихода у циљу постизања одрживости, националне шеме за покривање текућих трошкова организације, као и примјери добре праксе из ове области.

Као значајне карике у процесу оснаживања организација за пословну подршку истакнуте су способност прилагођавања условима на тржишту и обезбјеђивање менторинг и консалтинг подршке од стране државе.

Дводневна конференција је закључена сесијом на којој су учесници представили активности својих научно-технолошких институција из региона: ИПЦ Технополис, Регионални бизнис центар Беране, ИНТЕРА Технолошки Парк, Загребачки Иновацијски Центар, Центар за трансфер технологија у Београду, Агенција за европске интеграције и економски развој Аустрија, Штајерски Технолошки Парк Словенија, Протик Иновациони Центар Албанија, БИТ Тузла и СЕЕУ Тех Парк Македонија.

Активности Регионалног бизнис Центра је представио извршни директор Небојша Бабовић, а форуму је присутвовао и менаџер општине Владимир Ђаковић.

„Циљ нам је био да окупимо све кључне актере стартуп екосистема како би анализирали стање и дефинисали препоруке, са посебним фокусом на алтернативно финансирање њихових идеја користећи се примјерима групног финансирања (цроњдфундинга), али и направили додатну синергију између представника стартуп заједнице и државних институција, ОПП-а и приватног сектора, како би стартaп-ови добили најбоље могуће услове за развијање својих идеја“, нагласио је Ђорђије Бркуљан, менаџер за управљање програмским активностима и развој предузетништва у ИПЦ Технополис.