Реаговање Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО поводом изјава у медијима Ненада Булатовића, бившег предсједника ФК Беране :

 

Успјешан начин управљања Фудбалским клубом Беране био је једини захтјев Секретаријата за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО када је Ненад Булатовић изабран за предсједника Фудбалског клуба Беране.

Јавност мора да зна да се за финансирање Фудбалског клуба Беране на годишњем нивоу издваја 60.000 евра, сходно процедури расподјеле средстава спортским клубовима, док остали спортски клубови из Берана заједно дијеле буџет од 50.000 евра. Булатовић тврди да је то мало за финансирање клуба. То није тачно, јер та цифра може да покрије трошкове организовања утакмица, превоз и оброк, како првом тиму тако и млађим селекција.

Што се тиче 300 дјечака који тренирају фудбал, рачуница је јасна. Мјесечна чланарина је 10 евра. Што значи, да ако сви родитељи редовно измирују своје обавезе, приход клуба на мјесечном нивоу је 3.000 евра, а на годишњем 36.000 евра. Поставља се питање гдје тај новац завршава, а обавеза Булатовића је да обавијести јавност о томе.

Фудбалски клуб Беране још увијек није добио средства која му припадају од Фудбалског савеза Црне Горе, јер није могуће урадити пререгистрацију клуба како у Управи за младе и спорт тако и у ФСЦГ. Опструкцију у том дијелу врше садашњи власници клуба: Фуад Рамусовић, Драгутин Јоксимовић, Радослав Голубовић, Ново Цимбаљевић, Александар Ћулафић, Војислав Дошљак, Фарук Пачариз, Александар Шћекић, Милојко Миљић, који своја власничка права не желе да пренесу на Општину Беране.
Зашто Булатовић као предсједник није ништа преузео по овом питању, или је ово по њему још једна опструкција руководства Општине Беране?

У обраћању јавности Булатовић је истакао да је клуб на последње четири утакмице путовао “без цента” као и да је он “позајмљивао и давао новац за организацију утакмица на домаћем терену”. Увидом у рачуне, Општина Беране је само од 16. септембра до 28. октобра 2016. године фудбалском клубу Беране уплатила износ од 10.650 евра. Осим тога, превоз млађих селекција (кадети) пада на терет Општине што није случај са осталим клубовима, који ове трошкове сами сносе.

Дуг од 145 хиљада евра који су направили претходни предсједници фудбалског клуба Беране, Булатовић није нашао за сходно да помене у свом обраћању јавности.
Наша је дужност да јавност обавијестимо да Општина Беране плаћа блокаде и дуговања, које су Булатовић и његови претходници направили према тренерима: Небојши Јововићу, Раду Вешовићу и Нову Цимбаљевићу, фудбалеру Веселину Бојићу, превозницима: “Божовић” и “КРИМ”, ресторанима: Ле рош и Амбијент, хотелу Лукас, станарине породицама Миловић и Нерадовић, као и судске трошкове због непојављивања на рочишта.

Подсјећамо да и просторије, терен као и осталу инфраструктуру Фудбалски клуб Беране користи бесплатно, а огромне трошкове трпе радници Спортског Центра, према којима Булатовић није изразио неко поштовање.
Из наведених података о уплаћеним средствима и преузетим обавезама се види да су Општина Беране и Секретаријат за спорт итекако водили рачуна о фудбалском клубу Беране. Са друге стране, такмичарски резултати првог тима нам дају за право да будемо незадовољни, 0:12 задње три утакмице, ефектима уложених средстава. О професионалности бившег предсједника Булатовића говори и то да још није званично поднио оставку, коју ми прихватамо, него је то урадио путем СМС порука и медија.

Општина Беране се најискреније захваљује сваком члану Управе клуба, навијачима, сваком грађанину и свима који су дали спонзорством, донацијом, позајмицом, стручним савјетом, па и разумјевањем ситуације помогли Фудбалском клубу Беране, уз обећање да ћемо сигурно извршити потпуну реконструкцију Фудбалског клуба Беране, почев од скупштине, управе, тренера као и играча, јер смо сигурни да Беране има потенцијал како у играчима тако и у људима који ће водити клуб на здравим основама.

Зоран Јојић

секретар Секретаријата за спорт , културу, омладину и сарадњу са НВО.