,,Развој енергетике на локалном нивоу као подстицај руралном развоју“

У Општини Беране одржан је округли сто на тему ,,Развој енергетике на локалном нивоу као подстицај руралном развоју“ у сарадњи са Монтенегро Бизнис Алијансом и Заједницом Општина. Овом приликом разговарано је о потенцијалима развоја малих хидроелектрана, хидролошким мјерењима, административним процедурама, у контексту искоришћења енергетског потенцијала водотока општина.

Округлом столу присуствовали су представници општина са сјевера, представници Министарства економије, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Регулаторне агенције за енергетику, фирми ,,АА Energy“ и ,,Потенцијал“.

Присутне је поздравио извршни директор Монтенегро Бизнис Алијансе Зоран Вулевић и говорио о активностима које спроводе већ неколико година у овој области.

Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић говорио је о могућностима развоја енергетике у општини Беране и упознао госте са активностима везаним за пројекте изградње двије минихидроелектране, на градском и дапсићком водоводу. Потпредсједник Општине Раде Кљајић казао је да је неопходна стратегија развоја када је ова тема у питању, као и прецизно дефинисани рокови и надлежности.

Генерални секретар Заједнице Општина Рефик Бојаџић истакао је да енергија није непресушан извор и да је њено рационално коришћење императив. Позвао је локалне самоуправе да учине додатне напоре у правцу изградње објеката малих хидроелектрана.

На округлом столу искуства Општине Андријевица пренио је и савјетник предсједника Општине за инвестиције Миодраг Ивановић, потпредсједник Општине Рожаје Идриз Нурковић, инжењер за хидроелектране Душко Ракочевић и електроенергетичар Ранко Делевић.

Учесници округлог стола сложили су се да су сложене административне процедуре и неадекватна законска рјешења препрека валоризацији хидропотенцијала и да је неопходно сарадњом општина, координираном преко Заједнице Општина и Монтенегро Бизнис Алијансе, конкретно дефинисати ово питање и упутити надлежним адресама.

1 2 3