У просторијама Управе за шуме, подручна једница Беране,  током прошле недеље одржан је састанак на ком су разматрана питања која се односе на:

– Начин  извоза трупаца ван територије Црне Горе и примјену новог правилника који се бави овим питањем;

– Дефинисање услова новог Конкурса за расподјелу концесија у 2016. години;

– Испитивање валидности продужења Уговора за 2015. годину  и

– Коришћење шума од стране концесионара на ГЈ ,,Калударско- дапсићке шуме“ и ометање рада од стране Мјесних заједница на том подручју.

На састанку, ком су присуствовали: предсједник и потпредсједник Општине Беране Драгослав Шћекић и Раде КљајићАдем Фетић, генерални директор Директората за шумарство Министарства пољопривреде и руралног развоја, представници Управе за шуме Пљевља и Беране директор Мирсад Нурковић и Горан Ђаловић,  представници НВО ,,Удружење дрвопрерађивача Беране“ и ,,Ново удружење дрвопрерађивача и заштите животне средине“, Мјесних заједница Калудра, Доња Ржаница, Загорје и Доње Луге и концесионари Д.О.О. ,,Мима Б“  и ,,Грандекс“ из Берана, закључено је следеће:

  • Примјена Правилника о извозу трупаца биће у функцији за неколико дана, после одржавања састанка између Министарства пољопривреде и руралног развоја и Управе царина Црне Горе;
  • Управа за шуме у наредном периоду биће активна у праћењу одредби и услова одређених Концесионим уговорима;
  • Локалне управе треба да активно учествују у Јавној расправи која се односи на услове Конкурса за расподјелу концесија за 2016. годину. Уколико дозвољавају законски прописи, размотриће се могућност учествовања једног члана локалне управе у Комисији за расподјелу концесија;
  • Општина Беране у најкраћем року треба да направи споразум између представника концесионара Д.О.О. ,,Мима Б“ и ,,Грандекс“ из Берана, с једне стране и представника Мјесних заједница Калудра, Доња Ржаница, Доње Луге и Загорје, с друге стране, о радовима које треба завршити у поменутим Мјесним заједницама а у циљу деблокаде питева и наставка рада концесионара. Споразм треба направити и потписати уз присуство представника Општине Беране и представника Управе за шуме ПЈ Беране.