Данас је у Беранама одржан радни састанак министра унутрашњих послова Горана Даниловића и предсједника општине Драгослава Шћекића са сарадницима.  Они су изразили обострано задовољство што је дошло до састанака и навели да државни органи на свим нивоима морају да сарађују за бољитак заједнице и да у сваком тренутку поступају као прави сервис грађана.

На састанку се разговарало о разграничењу општина Беране и Петњица, сарадњи управе полиције и локалне управе, проблему концесионара, бирачким списковма и кривичним пријавама које је поднијела Општина Беране у вези са злоупотрема општинске имовине.

Предсједник Шћекић је навео да је до сада завршено питање територијалног разграничења, али да су остала отворена питања преузимања  радника из Петњице, за које Беране и даље  годишње издваја око 144.000€, као и питање подјеле дуга који сада сервисира само Општина Беране.  Подјела на двије општине је Беранама донијела и 20% мање средстава из егализационог фонда, док су дуговања остала на истом високом нивоу. Општина Беране инсистира да се преговори у троуглу општина и МУП наставе, како би се дошло до рјешења повољног за обје општине.  Министар је изразио спремност да помогне у интензивирању процеса разграничења и навео да очекује и састанак са предсједником општине Петњица. Истакао је да има разумијевања за проблеме новоформиране општине, али и за проблеме Општине Беране која је насљедила.

Истакнута је и добра комуникација са ЦЈБ Беране, и разумијевање за кадровске проблеме са којима се управа полиције суочава, али да је неопходна већа теренска активност у спрјечавању и процесуирању почионица кривичних дјела, посебно у дијелу заштите државне имовине.

Предсједник је поменуо и неефикасност тужилаштва које недовољно процесуира случајеве по пријавама Општине, док је далеко ефикасније у случајевима који се воде против локалне управе.

Неопходна је већа агилност полиције у заштити јавних простора, посебно паркова и мобилијара који су често на мети вандала, јер процедуре и високи трошкови спрјечавају општину да их уредно одржава.

Потпредсједник општине Раде Кљајић је говорио о проблему концесионара који неплански, а често и без дозволе експлоатишу шљунак из Лима, или користе тешку механизацију која оштећује локалне путеве и мостове. Наведен је и примјер МЗ Шекулар у којој концесионари осим оштећења инфраструктуре улазе  у физички сукоб са становницима МЗ, што је изазвало протесте грађана. И овдје је наведена потреба да се управа полиције активније укључи у заштиту грађана,  очување  имовине и животне средине и процесуира починиоце кривичних дјела.

Министар Даниловић је казао да ће инсистирати да се отклоне сви застоји који настају у домену надлежности МУП,  како више не би долазило до одлагања процесуирања случајева и апеловао на све институције да професионално обављају свој дио посла.

Кљајић је говорио и ватрогасним возилима која је општина добила од МУП 2008 и још једном затражио да министарство преузме обавезу њиховог  плаћања , јер би износ 1.168.736,40€ био терет који Општина Беране не би могла да издржи.

Министар Даниловић је најавио формирање радног тијела које ће се бавити бирачким списковима, с обзиром на велики број примједби које постоје.  Као једну од првих мјера је навео и заустављање мобилне биометрије.

DSCN1388 (Custom) DSCN1396