Предсједник СО Беране Горан Киковић разговарао је са предсједником Новог удружења дрвопрерађивача и заштите животне средине Мирославом Чукићем и чланом Удружења Манојлом Чантрићем. Тема разговора је била Стање и проблеми у дрвопрерађивачкој индустрији на територији општине Беране а у контексту састанка који је прије неколико дана одржан  у просторијама Управе за шуме, подручна једница Беране, на ком су разматрана питања која се односе на: – Начин  извоза трупаца ван територије Црне Горе и примјену новог правилника који се бави овим питањем; – Дефинисање услова новог Конкурса за расподјелу концесија у 2016. години; – Испитивање валидности продужења Уговора за 2015. годину  и – Коришћење шума од стране концесионара на ГЈ ,,Калударско- дапсићке шуме“ и ометање рада од стране Мјесних заједница на том подручју.

Представници Удружења су информисали предсједника СО Беране о сатанку а и о њиховим проблемима који до сада нијесу ријешени.Они су истакли да ће затражити формирање комисије која би утврдила шта је све посјечено на простору шумских газдинсава на територији Берана.Та комисија би непристрасно утврдила пљачку која је према њиховим тврдњама извршена на поменутом простору. Они су истакли да се правилник није примјењивао од 20. Новембра до сада и да за то неко мора да одговара.

Пошто је Управа Управе за шуме  Беране у обавези да једном годишње информише локални парламент они су изразили заинтересованост за своје учешће када се буде разправљало о тој тачки дневног реда на сљедећој сједници СО Беране. Они су истакли и информисали предсједника Киковића да уколико се надлежни оглуше о њихове захтјеве да ће крајња варијанта њихове борбе бити блокада саобраћајница.

. Требало би сви ми да имамо иста права. Недопустиво је да концесије добијају само привилеговани поједици, а да ми останемо без сировине. Ваљда и наше породице имају право наживот – казао је Чукић, додајући да би обезвјеђивањем сировине садашњи власници прерађивачких погона могли да запосле нових 200 радника

– Предсједник СО Беране Горан Киковић је истакао да даје  подршку оправданим захтјевима Новог удружења дрвопрерађивача и заштите животне средине  и подсјетио на то да су шуме а уосталом и сва природна богаства последњих деценија уништавана. У Стратешком плану развоја  за период од 2012. до 2017. године наводи се да је општина Беране, захватајући површину од 717 километара квадратних,  једна од најсиромашнијих у Црној Гори. Индекс развијености општине Беране износи 62,95, што значи да за приближно 37 поена заостаје за црногорским просјеком. Тако негативни салдо се протеже из године у годину иако 37 одсто територије општина Беране покривају шуме, као најзначајнији развојни ресурс. Дрвна маса на том простору се процјењује на око пет милиона метара кубних, с тим што, према расположивим подацима,  годишње сјеча износи преко 40.000 кубика. Од тога, гледајући званичну статистику, концесионари  којима су шуме дате на дугорочно коришћење од седам до десет а неки и петнаест година годишње посијеку више око 30.000 метара кубних дрвне масе, што одговара вриједности од неколико милиона еура. По утврђеним прописима  који су били на снази до прије четири године локалне управе је  на име  концесија на шуме следовало 30 одсто прихода.  Закон је у међувремену преиначен чиме је општинама  додијељено 70 одсто прихода по назначеном основу.

-Да има среће у овој држави свака општина би требало да располаже и управља шумама и осталим природним богатствима која се налазе на њеној територији, а не да то раде људи из подгоричког цента моћи. Међутим, смишљен је такав систем да се преко експлоатације шума богати још више богате, а да локалне заједнице остају кератких рукава. Зато се, између осталог, Беране данас налази на самом зачељу по степену развијености.