Предсједник општине Драгослав Шћекић, у присуству својих најближих сарадника, одржао је радни састанак са представницима невладиних организација из нашег града, са циљем унапређења сарадње локалне власти и невладиног сектора.

Обраћање предсједника преносимо у цјелости:

„Овај састанак уз то што је моја законска и статутарна обавеза је и прилика за дијалог који је неопходан у циљу сарадње локалне самоуправе и цивилног сектора.

Кроз пројекте којима ви аплицирате према локалној самоуправи, односно Комисији за расподјелу јача се сарадња између нас као партнера, а посебно ако су ти пројекти од користи за велики број корисника.

Ако се осврнемо на овај петогодишњи период који је за нама, увјерења сам да се ваши пројекти све више тичу области које су и у надлежности локалне самоуправе и ту почињемо да заиста будемо партнери и корист је вишеструка.

Можда средства која издвајамо су недовољна, али и тај аспект прати стање постизања финансијске стабилности општине, који уз велике напоре настојимо да одржимо.

Суштинско укључивање НВО је подстрек ка транспарентном раду. Прихватање примједби од стране НВО је од користи за израду докумената које доносе органи локалне самоуправе. Колико сам упознат, веома мали број НВО се укључује у јавне расправе приликом израде одлука које су од непосредног интереса за грађане и тичу се њихових права и обавеза.

Вјерујем да слиједи период кад ће средстава за рад НВО бити више, пројекти које кандидујете бољи и од интереса за све.

У току овог мјесеца одржана је јавна расправа Нацрта Одлуке о критеријумима,начину и поступку распођеле средстава невладиним организацијама. Надам се да сте се активно укључили у јавну расправу и да сте дали корисне предлоге и сугестије у циљу израде Предлога Одлуке.

Са нама су данас и главни администратор, секретар за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО и предсједник Комисије за расподјелу средстава за пројекте НВО“.

Од представника невладиних организација могле су се чути позитивне стране сарадње али и сугестије и предлози како би иста била још квалитетнија и садржајнија.

Састанку су присуствовали главни администратор Миладин Тмушић, секретар за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Горан Фолић, савјетник предсједника и предсједник Комисије за расподјелу средстава за пројекте НВО Зоран Јојић, руководилац Службе предсједника Дубравка Јованчевић и савјетник за информисање у Бироу за односе са јавношћу (Служба предсједника) Никола Урошевић.