Данас је у радној посјети Општини Беране боравио  Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Републике Србије. Тема састанка, који је уприличен са  Предсједником Општине Тихомиром Богавцем и потредсједником Дарком Стојановићем , односила се на статус и положај српског народа у Црној Гори.

Предсједник Богавац пожелио је делегацији угодан боравак и у свом уводном обраћању укратко се осврнуо на друштвене, економске и политичке прилике у последње двије деценије у Беранама и  Црној Гори. Он је казао да Беране, као мултиетнички  средина, не дозвољава подјеле на било којој основи, и да сваки становник општине има једнака права. Он се осврнуо и на последњи попис становништва из 2011.године, који према његовим ријечима има мањкавости и упитну вјеродостојност. Изразио је жељу да се, како је и најавњено,   до краја године спроведе  нови попис становништва, који ће грађанима омогућити да демократским путем изјасне своју националну, језичку и вјерску припадност- ,,Попис  треба да буде слободан и транспарентан и да изрази вољу сваког појединца“- истакао је предсједник Богавац.

В.д. директора Гујон захвалио се на срдачном дочеку и посебно се осврнуо на, како је казао, величанствене литије током протекле године, које су остале не само за понос Црној Гори и Србији, већ и вјерујућим Хришћанима широм Европе и свијета.  Он је покренуо питања око процентуалне заступљености  Срба у Беранама, њиховог друштвеног и економског статуса . Информисао је присутне да Управа за сарадњу са дијаспором и Србима Владе Републике Србије сваке године има кокнкурс за удружења из региона  на која се могу пријавити и удружења из Берана са пројектима  који за фокус имају његовање особености, традиције и културе Српског народа.

Предсједник Богавац и потпредсједник Стојановић са посебним акцентом образложили су тежње да Општа болница  у Беранама постане регионални центар, не само за сјевер Црне Горе него и за пограничне градове који припадају Србији. У том дијелу од велике важности била би  Ангио сала, за чије опремање су потребна средства  од скоро 600 000 еура. Како су истакли, за овај велики пројекат, од значаја за становнике и здравствени кадар Црне Горе и Србије, потребна је подршка. Богавац и Стојановић су изразили спремност да испред Општине Беране покрену иницијативу за овај важни пројекат. Састанку су присуствовали и Ђорђе Алексић и Стефан Моровић, представници Управе сарадњу са дијаспором и Србима у региону , шефица Кабинета предсједника Општине Дубравка Јованчевић и савјетница за Информисање у Служби предсједника Ирина Зечевић.