Данас је у радној посјети Општини Беране боравио министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић са сарадницима. Том приликом истакао је да Министарство на чијем је челу има веома квалитетну сарадњу са Општином Беране на пољу заштите људских права и слобода без чијег поштовања нема ни владавине права. Иако је циљ данашње посјете потписивање Споразума о сарадњи у борби против дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета, разговарано је и о положају РЕ популације, запошљавању особа са инвалидитетом, родној равноправности, кредитним линијама код ИРФ и ИПА фондова за жене, инвалидна лица, Роме, дневним центрима, отклањају физичких баријера за ОСИ и ЛГБТ популацији.

Предсједник општине Драгослав Шћекић се захвалио на посјети и изразио спремност да се добра сарадња са Министарством настави. Такође, истакао је да је Општина Беране по питању људских права остварила и остварује значајне резултате кроз заступљеност жена на руководећим позицијама, запошљавању ОСИ и припадника РЕ популације у органима локалне управе, доношењем Локалног плана за родну равноправност. Посебно сматра да је отварање Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју оправдало своје постојање и да је веома поносан као предсједник општине на рад те установе. Општина спроводи активности у дијелу унапређења положаја и лица са инвалидитетом, посебно у дијелу њиховог запошљавања, те отклањања физичких баријера. Најављено је да ће до краја мјесеца и зграда Општине бити приступачна за лица са инвалидитетом. У локалној самоуправи запослено је неколико лица са инвалидитетом, а планирано је запошљавање још три лица, истакао је Шћекић.

 

Министар Нумановић је истакао да је политика Владе Црне Горе у области заштите и унапређења људских права лгбти особа, препозната у отклањању сваког облика дискриминације по основу сексуалне оријентације или родног идентитета, смањивању хомо/би/трансфобије у црногорском друштву, с крајњим циљем унапређивања друштвеног прихватања бољих услова и квалитета живота припадника/ца ове популације.

008 (Large)

Министар је поновио да су људска бића слободна по рођењу и једнака по правима и достојанству који им припадају. Сексуална оријентација и родни идентитет саставни су дио личности и, као такви, не би смјели бити основ за дискриминацију. Он је рекао да Влада Црне Горе предузима активности на унапређењу капацитета институција које примјењују антидискриминационо законодавство, затим на повећању информисаности како стручне, тако и опште јавности, о људским правима LGBTIQ особа, у циљу стварања бољег друштвеног амбијента за њихово прихватање.

Министар је похвалио активности које општина Беране спроводи на унапређењу људских права и слобода, те посебно у дијелу који се тиче унапређења квалитета живота ромске популације, те запошљавања и рјешавања стамбеног питања. Он је са предсједником општине Шћекићем разговарао и о активностима општине Беране на унапређењу стања људских и мањинских права генерално, са посебним акцентом на права и слободе припадника/ца рањивих група, те политику једнаких могућности.

Након састанка потписан је Меморандум о сарадњи чији је циљ борба против дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Шћекић је нагласио да општина Беране предузима све потребне активности како би се свим грађанима/кама омогућило једнако остваривање њихових права, и у том контексту је и потписивање данашњег Меморандума. да је неопходно да се, кроз ЛГБТ политику и партнерску сарадњу свих стратешких актера, интензивирају активности на повећању безбједности ЛГБТИQ особа, те на проширивању њиховог друштвеног прихватања и укључености.

На састанку је закључено да веома велика важност третирања овог питања на локалном нивоу, тед а ће сарадња на са националног и локалног нивоа бити интензивирана у наредном период и кроз одредбе потписаног споразума.

Састанку су присуствовали Секретар са за општу управу и друштвене дјелатности Младен Стијовић и руководилац Службе предсједника Дубравка Јованчевић.

009 (Large)