Данас је у радној посјети општини Беране са сарадницима боравио министар културе, Јанко Љумовић, гдје је разговарао са предсједником општине, Драгославом Шћекићем.

На састанку је било ријечи о пројектима који се реализују у сарадњи Министарства културе и Општине Беране, те будућим активностима, како програмским тако и инфраструктурним.

У оквиру посјете, министар Љумовић је са предсједником Шћекићем и сарадницима обишао Спомен кућу војводе Гавра Вуковића, установе Центар за културу и Полимски музеј, гдје су и уприличене изјаве за представнике медија.

Предсједник Шћекић је том приликом истакао да је Општини јако важно да има квалитетну сарадњу са Министарством културе, те се стога нада да ће данашња посјета водити том циљу, како би заједнички радили на реализацији пројеката од значаја за Беране, у области културе.

„Имали смо прилике да изнесемо све оне ствари које су значајне за развој културе у Беранама. Прије свега говорили смо о инфраструктурним пројектима, односно о изградњи нове зграде Центра за културу како би у будућности имали квалитетан и адекватан простор за културне садржаје и манифестације које би се ту могле одвијати. Причали смо и о свим оним пројектима са којима је Општина аплицирала код Министарства културе, као и свим оним бенефитима које су одређени појекти донијели“, казао је предсједник.

Министар Љумовић је изјавио да је данашња посјета општини Беране заправо била прилика  да сагледамо и размијенимо информације и погледе на развој културе у општини, на низ пројеката и дилема даљег развоја, гдје је заправо суштински изазов да јачамо културни идентитет града и да развој културе буде заправо платформа за задовољавање културних потреба, са посебеним акцентом на потребе младих људи.

„Полимски музеј је управо примјер једне важне тачке која својим укупним дејством и програмима, као и стручним пословима надилази оквире јавне установе на општинском нивоу. Регионална димензија Полимског музеја и све оно што јесте његов садржај заправо говори у прилог томе, колико у Општини Беране препознајемо важног партнера, важну тачку за развој културе не само сјевера Црне Горе, већ и цијеле државе“, казао је министар.

„Данас смо разговарали да Беране добију нови објекат Центра за културу јер без квалитетних просторних услова и објеката за културу тешко можемо говорити о другим стварима. Међутим, то није препрека, док чекамо тај пројекат, да заправо говоримо о свим оним пројектним активностима и манифестацијама које изван локалног и општинског нивоа подршке заслужују и подршку Министарства културе“, закључио је на крају.