Други састанак Радне групе за превенцију и сузбијање вршњачког насиља одржан је 19. маја 2023. године у згради општине Беране. Састанак је организован с циљем реализације закључака са претходног састанка, који је одржан 9. маја 2023. године, а који се односио на План мјера и радњи у циљу спрјечавања вршњачког насиља.

Састанку су присуствовали Секретар Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности општине Беране, директори и представници основних и средњих школа, као и чланови Радне групе за превенцију и сузбијање вршњачког насиља. На почетку састанка, Секретар Милош Раковић, срдачно је поздравио присутне и истакао важност теме вршњачког насиља, као и превентивних мјера у сузбијању истог.

План мјера и радњи за спрјечавање вршњачког насиља представила је Гордана Бубања, чланица Радне групе и представница Управе полиције. Она је похвалила иницијативу Општине Беране за формирање Радне групе и нагласила важност мултидисциплинарног дјеловања с циљем унапређења сарадње између сектора. Такође, истакла је важност повезивања школских тимова за превенцију вршњачког насиља с локалном заједницом.

Један од закључака са претходног састанка који је био препознат на овом састанку односи се на присуство школског полицајца. С обзиром на ограничен број запослених у Управи полиције, није могуће обезбиједити школског полицајца, али је наглашено да ће Управа полиције бити на располагању за сваки позив и да ће пружити подршку и помоћ школама када год буде потребно. Договорено је да ће патрола Управе полиције, када год је могуће, обилазити школе и школска дворишта током великог одмора. Такође, наглашена је потреба за свакодневним размјењивањем информација и програмом правне културе дјеце и младих у циљу развијања одговорности код дјеце и младих и њиховог осјећаја припадности локалној заједници.

Истакнут је и проблем који се односи на вршњачко насиље над дјецом која долазе из сеоских подручја када прелазе у градске школе.

Активно учешће узели су Директори школа, који су истакли да је, у циљу безбједности дјеце, потребно да представници Управа полиције повремено посјете, градске, сеоске школе и Ђачки дом, гдје се налазе малољетна лица која нису под надзором и контролом родитеља ; да свака школа има чувара, који ће бринути о безбједнисти дјеце; да свака школа има педагога и психолога.

На састанку је предложено да се организује Конференција случаја у циљу рјешавања проблема, спроводе активности на јачању сарадње школе и родитеља (израда флајера, закуп билборда, организовање радионица, састанака, заједничког дјеловања дјеце и родитеља), промовише Канцеларија за младе општине Беране.

На састанку је закључено да се иницира сарадња са НВО и оствари сарадња са међунарнодном невладином организацијом  PH International, као примјер добре праксе кроз пилот програм Правна култура дјеце и младих којим су обухваћене три градске школе у Беранама.

Договорено је да се донесе План рада и активности формиране Радне групе које ће бити саставни дио  школског програма за наредну школску годину.

На крају, једногласно је донесен закључак да је потребна самоиницијатива свих учесника кроз предлоге конкретних активности у складу са индивидуалним потребама школа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *