Приходи од туризма могу да буду знатно већи само ако би се, уз државну помоћ, понуда сјевера на прави начин приближила љубитељима природе и заговорницима здраве еколошке хране, каже директор ТОБ Иван Радевић за „Дан“.

Директор Туристичке организације Беране Иван Радевић позвао је одговорне у Влади Црне Горе да кроз успостављање одговарајућих државних ресора стимулативним мјерама помогну валоризацију природних потенцијала Берана. Он је казао да се, у циљу економског опоравка, коначно морају смањити регионалне развојне разлике у Црној Гори, увјеравајући да се то може постићи кроз другачији приступ развоју туризма. Радевић истиче да држава досад није давала никакав замајац за поспјешивање туристичке понуде и приближавању вриједности са којима располаже подручје општине Беране.

„Беране је некада био трећи град по економској развијености у Црној Гори. Био је, између осталог, и стјециште бројних гостију који су, опчињени природним љепотама и свеукупном понудом радо боравили у нашем граду. Нажалост, данас се Беране налази на самом зачељу када су привредне и туристичке активности у питању. То се дешава, јер држава није ништа урадила да ресурсе које имамо стави у функцију развоја. Напротив она је спутавала све оне који су кренули да валоризују потенцијале којима се свијет диви. Зато захтијевамо да Влада што прије успостави директорат за туризам који би био центар одакле би се кренуло у другачије третирање свега онога што може да буде туристички производ. То је неопходно јер без неког таквог тијела ми немамо одговарајућу везу са владиним институцијама које треба да брину о развоју туризма“, каже Радевић.

По његовим тврдњама приходи од туризма могу да буду знатно већи само ако би се, уз државну помоћ, понуда сјевера на прави начин приближила љубитељима природе и заговорницима здраве еколошке хране.

„Ако држава увеже туристичке вриједности сјевера и југа и кроз одговарајући маркетинг усмјери госте да посјећују не само море него и планине, онда би и општина Беране имала много веће бенефите. На тај начин би се увећавали и приходи у државној каси по основу добити од туризма. Љетње и зимске туристичке сезоне морамо дочекивати знатно спремније“, наглашава Радевић.

Поручио је да се и ове године наставља акција „Упознај Беране” која је покренута поршле године.

„Акцију настављамо и ове године убијеђени да је и то један од начина да отворимо нови развојну страницу нашег града“, каже Радевић.

„Локве да не буду државно пасторче“

Иван Радевић наводи да бивша влада није давала никакву подршку оживљавању Ски центра Локве. Казао је да има утисак да је неко намјерно вршио опструкцију по питању поновног активирања овог скијалишта.

„Тамо гђе су се задовољавали неки лични и политички интереси ту је претодна влада била јако издашна. Међутим, када је био у питању Ски центар Локве ту је Влада стајала скрштених руку без икакве жеље да да стимуланс да то скијалиште поврати некадашњу репутацију. Но, и поред тога, вољом појединаца, то скијалиште је поново прорадило и оно представља окосницу развоја зимског туризма на овом подручју. У наредном периоду Локве не смију бити државно пасторче“, поручује Радевић.