Општина Беране даје значајан допринос у смањењу незапослености, како је казала пројект менаџер Маја Пешић, кроз јаку и сталну подршку групи тешко запошљивих лица и особа са инвалидитетом.

текст

Сајам за запошљавање особа са инвалидитетом, у организацији Каритаса Барске надбискупије, отворен је данас у нашем граду.

На сајму, који је окупио 30 – так излагача из јавног и бизнис сектора који запошљавају ОСИ, присутнима су се обратили Маја Пешић – пројект менаџер наше Општине, Бојан Вујовић – Канцеларија за европске интеграције, Владан Бабовић – Биро рада Беране, Саша Јовановић – Регионални бизнис центар (Бар) и Славко Вучићевић -Удружење параплегичара из овог приморског града.

текст

Пешић је истакла да је сарадња Општине Беране са институцијама на свим нивоима увијек усмјерена на унапређење живота наших грађана и покретање дијалога, с циљем признавања права особа са инвалидитетом на рад, на основу једнакости са другима и могућности да зарађују за живот – обављајући притом посао који су слободно одабрали или прихватили на тржишту рада и у радном окружењу које је отворено и приступачно за њих.

„Једна од основа нашег рада је афирмисање концепта унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом кроз могућности за њихово професионално ангажовање и стварање услова за повећање запослености и њихово равноправно учешће на тржишту рада, уз отклањање баријера и стварање једнаких могућности“, казала је она и навела:

„Пројектима који се тичу запошљавања ОСИ, а које Општина Беране реализује у оквиру Службе за пројекте и инвестиције трудимо се да утичемо на укључивање у друштвене токове и тржиште рада ОСИ кроз унапријеђене радне капацитете, као и унапређење знања и компетенција током обуке на радном мјесту и током обуке од стране лиценцираног извођача обуке за одрасле“.

Сајам запошљавања лица са инвалидитетом организовао је Caritas Барске надбискупије, заједно са партнерима, у оквиру пројекта POWER, који финансира Европска унија кроз ИПА II програм прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора. Циљ самог сајма јесте промовисања права на рад и запошљавање ОСИ као једног од темељних права у складу са међународним конвенцијама.

текст

Осам лица са инвалидитетом запошљено у нашем граду

„Кроз сам пројекат у оквиру којег је организован данашњи Сајам запошљавања особа са инвалидитетом, запошљено је осам лица у Беранама“, казао је директор Каритаса Црне Горе, Марко Ђеловић.

Према ријечима координатора активности Барске надбискупије, ово је само један од пројеката на којима сарађују са нашом Општином.

„Кроз раније активности смо успоставили копирницу и дигиталну штампу у вашем граду, а гдје је Општина Беране дала свој допринос обезбјеђивањем простора“, казао је Ђеловић уз очекивање да ће се сарадња наставити и наредном периоду што ће довести до запослења још већег броја лица са инвалидитетом.

„Иначе кроз сам пројекат у оквиру којег је организован данашњи Сајам запошљавања, запошљено је осам особа са инвалидитетом овдје у Беранама код различитих послодаваца“, казао је на крају.

текст
текст