„Цијенећи традицију аеро-клуба Беране, гдје је почела авијација и обука пилота, желимо да дамо значај Аеродрому Беране. Покушаћемо да тражимо подршку за његову афирмацију и обновимо у потпуности локални аеро-клуб, ставимо га на ноге и кренемо у лијепу спортско-туристичку причу“, рекао је на конференцији за новинаре директор манифестације Синиша Бубања. Регата креће у четвртак, 6. маја, са аеродрома у Тивту. Након Подгорице, Даниловграда, Никшића, Плужина и Жабљака, стиже у Беране. Општина Беране ће пружити подршку одржавању хидро авио регате у нашем граду.

Фото: Милена Раичевић

Прва Међународна Хидро авио регата „Монтадриа 2021“ одржаће се од 5. до 7. маја 2021. године. Овакав вид манифестације у дијелу хидроавио регате у Црној Гори се одржава по први пут а уједно и обиљежава 80 година од последњег лета Ескадриле пилота Хидроавиона са територије Црне Горе.

Манифестација ће почети у Порто Монтенегру прелетом регате с Аеродрома Тиват изнад Порта гдје је уједно била и прва хидро авио база на простору Арсенала а сада комплекса Порто Монтенегро.

Директор манифестације Синиша Бубања поручио је да су, осим прелета хидро авијације с Аеродрома Тиват, планиране низ других активности и садржаја.

Шестог маја, у јутарњим часовима, крећемо с Аеродрома Тиват. Идемо пут Подгорице, Скадарког језера. Након тога, прелијећемо Даниловград и Никшић. Затим идемо пут Пивског језера, Плужине, Шавник, Жабљак и долазимо у Беране„, казао је Бубања.

Фото: Милена Раичевић

Додао је да ће, након доласка на берански аеродром, извршити више прелета изнад Берана.

„Цијенећи традицију аеро-клуба Беране, гдје је почела авијација и обука пилота, желимо да дамо значај Аеродрому Беране не само с аспекта наше регате, него с аспекта његове историје. Самим тим, покушаћемо да подстакнемо и друге чиниоце и тражићемо подршку да афирмишемо аеродром Беране и обновимо у потпуности локални аеро-клуб, ставимо га на ноге и кренемо у лијепу спортско-туристичку причу“, рекао је Бубања.

Општина Беране ће пружити подршку одржавању хидро авио регате у нашем граду.

Прес конференција, фото: Вијести

Након Берана, седмог маја, регата ће кренути пут Плавског језера гђе ће бити извршено више слијетања и узлијетања на територији Општине Плав обухватајући територију Општине Гусиње.

„После боравка на Плавском језеру идемо пут Улциња. Слећет ћемо на аеродром Штој који је исто тако традиционални аеродром. Наравно, све је то негдје у времену заборављеног. Ми желимо то да обновимо. Желимо да дамо афирмативни значај аеродромима који су велики значај дали у току историјских тренутака комплетне Југославије. Желимо да обновимо малу авијацију и хидро авијацију“, истакао је Бубања.

Предсједник Организационог одбора Драгиша Раичевић је додао да би ова хидро регата требала да буде сваке године на почетку туристичке сезоне.

„Она треба да служи као промоција хидро авијације, као историјски осврт на све наше моменте које смо имали у хидро авијацији од 1913. Такође, да укажем да, осим путничке авијације, постоје друге дјелатности у авијацији. То су разни видови монтиоринга. Прије свега, еколошки мониторинг, мониторинг пловила. Осим тога, могу да се користе за противпожарна дејства“, казао је Раичевић.

Раичевић је подсјетио да авијација представља широки спектар ђелатности. Суштина је, како је навео, да схватимо да авијација може да обухвати доста тога.

„Поготово да буде интересантна за промоцију туризма. Можете да претпоставите колико је атрактивно да нпр. путници из Дубровника прелете до било које наше марине која има гранични прелаз. То су кратки летови, од отприлике 15 минута. Изузетно скраћује путовања на безбиједан и атрактиван начин“, истакао је Драгиша Раичевић.

Осим тога, додао је да на тај начин може да се повеже сјевер с југом.

Фото: Милена Раичевић

„Може да допринесе до равномјереног развоја комплетне аеродромске инфраструктуре у земљи. Да на брз и једноставан начин пребацимо путнике са југа на сјевер и да у току једног дана обиђемо комплетну Црну Гору. То је симбиоза водених површина, летења и слијетања на копнене површине. То је идеалан спој да на најбољи могући начин упознате природу и да будемо у додиру са љепотом којом наша земља обилује“, закључио је Раичевић и додао да су ти авиони изузетно економични, те да су трошкови лета сведени на минималну вриједност.

Прва Међунардона Хидро авио регата „Монтадриа 2021“ одржаће се уз поштовање свих епидемиолошких мјера прописаних од стране Министарства здравља. Сходно препорукама, ова манифестација је затвореног типа, док ће сви грађани прелете авиона моћи гледати из својих домова.