Министарство економије и Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) организовале су у понедјељак, 4. новембра 2019. године, у хотелу Хилтон, додјелу сертификата за менторе из генерације 2019. и церемонију избора најбољих ментора Црне Горе у оквиру друге фазе пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуга за мала и средња предузећа у земљама Западног Балкана“.

Промовисани нови ментори за мала и средња предузећа

У сертификоване менторе су промовисани и Небојша Бабовић, директор Регионалног бизнис центра и Бранко Ђукић, самостални савјетник у Дирекцији за имовину Општине Беране.

Кроз менторинг се запосленима и власнику предузећа отварају видици да ствари посматрају из другачије перспективе, развија се и предузетнички дух, а ствара се и нова вриједност и јача економија што води већем стандарду.

Генерални директор Директората за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање европским фондовима у Министарству економије, Радосав Бабић, казао је да је програм менторинга, који је у Црној Гори искористило 58 предузећа, један је од најзначајнијих видова нефинансијске подршке, гдје се кроз дугорочни процес у крајњем унапређује менаџмент и производња и постиже бољи развој унутрашњих перформанси.

Промовисани нови ментори за мала и средња предузећа

Кроз програм који се реализује са јапанским партнерима покушавају се изградити капацитети бизнис центара и локалних самоуправа, односно ментора појединаца, радити на изградњи и јачању њихових практичних и теоријских знања, као и вјештина за пружање квалитетне подршке свима којима је потребна.

Програм данас броји 30 обучених, сертификованих ментора, захваљујући чијем знању и искуству многе компаније су у прилици да добију корисне савјете како да опстану на тржишту или побољшају своје пословање. Процес менторинга се одвија по успостављеној менторинг шеми, развијеној у сарадњи са JICA, а услуга менторинга је бесплатна за кориснике. Замјеник директора JICA Балкан канцеларије, Такаши Хибино, саопштио је да је примијетио да у региону у посљедње вријеме велике компаније инвестирају велике своте новца у бизнис. Он је навео и да у Црној Гори већ послују неке јапанске компаније, а има и нових.

Промовисани нови ментори за мала и средња предузећа

Општина Беране и РБЦ сада имају укупно четири сертификована ментора који су на располагању предузетницима и сектору малих и средњих предузећа.