У организацији Општине Беране и Полимског музеја током викенда је у галерији ове установе промовисан роман „Максимум“ Виде Огњеновић који је објавила издавачка кућа Архипелаг. О последњем књижевном дјелу познате књижевнице и редитељке, поред ауторке говорио је и књижевни критичар, оснивач и галвни уредник поменуте издавачке куће Гојко Божовић.

„То је модерна прича о једном умјетнику, узбудљивом и ускомешаном јавном и друштвеном простору, о механизму хајке и јавног прогона у којем  пред нападима таблоида човјек не може сачувати право на своју приватност, свој јавни и умјетнички интегритет“, казао је Божовић између осталог.

IMGL3383

Ауторка је казала да хајка када једном крене никада не стаје.

“Хајка само изнова тражи своју жртву. Ја сам ушла у политику само да би се знало гдје нисам. Ја сам по опредјељењу социјалдемократа и никада не бих подржала неко књижевно дјело које промовише фашизам”, истакла је Огњеновић.

О томе шта је мотивисало да се бави баш овом темом, она је нагласила да је код нас лако наћи примјере Максимума, наводећи три случаја.

„Један је професорка, филозофкиња којој је дисертација поништена јер су је напали за плагијат, а кад се доказало да није плагијат никад јој се нико није извинио; други је сликар наивац који је морао на суду да доказује пред комисијом стручњака, јер су га били оптужили да те слике слика његов син, историчар умјетности ; а трећи је случај Данила Киша и напада на њега да је плагијатор и његов покушај да људима објасни да се књижевност бави и храни књижевношћу и да је књижевност паралелни свијет било да се узимају мотиви, теме и парадигме из живота или из литературе“, објаснила је Вида Огњеновић.

У наставку је беранску публику почастила читањем дјелова из свог романа “Максимум”. Додала је да је први пут у Беранама и захвалила се својим домаћинима који су приредили ово вече.

У улози медијаторке се нашла Славенка Макочевић, новинарка Радија Црне Горе.

IMGL3381

Роман “Максимум” је објавила издавачка кућа “Архипелаг” у октобру 2017. године, а промоција у Беранама је трећа по реду у Црној Гори а прва на сјеверу. Прије тога су биле у Будви и Подгорици.

Подсјетимо, Вида Огњеновић, књижевница и редитељка, је рођена у Црној Гори.Основну школу завршила је у Врбасу, а гимназију у Сремским Карловцима. Дипломирала је на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду (1963) и на Одсјеку за режију Академије за позориште, филм и ТВ у Београду (1965). Пише романе, приповјетке, драме и есеје. Осим у Србији, предавач је на великом броју европских и америчких универзитета.