У Стразбуру је од 27. до 28. марта одржана 34. сједница Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, у чијем фокусу је промоција људских права на локалном и регионалном нивоу. На сједници је представљен и Приручник који је припремио Конгрес, а у коме су представљени и примјери добре праксе на ову тему из 25 земаља. Конгрес је усвојио извјештаје о стању локалне демокартије у Литванији, Македонији и Грузији.

У оквиру 34-те сједнице Конгреса, одржана је и дебата са предсједником Комитета региона ЕУ Карл Хајнц Ламбертом, поводом потписивања ревидираног Споразума о сарадњи Комитета региона ЕУ и Конгреса. У оквиру ове дебате активно су учествовали и представници црногорске делегације који су указали на значај јачања сарадње локалних самоуправа у региону западног Балкана у циљу убрзања европских интеграција, усвајања ЕУ стандарда и унапређења квалитета живота у локалним заједницама. С тим у вези, посебно је наглашена потреба додатних инструмената директне сарадње локалних управа западног Балкана и европских институција.

У раду Конгреса учествовала је црногорска делегација коју су чинили Петар Смоловић, предсједник oпштине Бијело Поље и шеф Делегације, Драгослав Шћекић, предсједник oпштине Беране, Дарко Мрваљевић, одборник у СО Даниловград и Вања Старовлах, секретар Делегације Црне Горе у Конгресу локалних и регионалних власти Савјета Европе.