Центар за грађанско образовање (ЦГО) је јуче, у просторијама ЈУ Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју Беране, у сарадњи са Општином Беране, организовао пројекцију филма, Живот као цртани филм, америчког редитеља и добитника престижне филмске награде Оскар Р.Р. Вилијамса, а којој су присуствовали родитељи корисника Дневног центра и запослени у истом. Представници ЦГО-а су, том приликом, корисницима Дневног центра уручили и новогодишње пакетиће.

Директор Фестивала филма о људским правима УБРЗАЈ, Милош Кнежевић, захвалио се Дневном центру на иницијативи да се ова пројекција одржи, као и Општини Беране која је овим тим промовисала идеју Фестивала УБРЗАЈ и након званичних фестивалских дана.

“Редитељ нас све упознаје са аутизмом кроз призму аутистичног дјечака Овена и његове породице, али и успијева да руши границе, стереотипе и предрасуде у разумијевању овог све актуелнијег проблема. Стога нам је веома драго да је овај филм приказан баш данас у Дневном центру”, закључио је Кнежевић.

Директор Дневног центра, Милош Бракочевић се захвалио ЦГО на прилици да се филм о проблемима породица у којима је присутан аутизам прикаже родитељима и особљу Дневног центра, с обзиром да се ради о потресној, али и едукативној причи.

Шеф Бироа за односе са јавношћу Небојша Бабовић је подсјетио да је фестивал Убрзај после три године стекао публику у Беранама, те да је направљен искорак приближавањем садржаја публици и измјештањем пројекција ван традиционалних простора. Пројекције у Гимназији и Дневном центру су потврдиле да Фестивал филма о људским правима има будућност у Беранама.

ЦГО је од 10. до 16. децембра 2017. организовао 8. Фестивал филма о људским правима УБРЗАЈ 2017, са централним програмом у Подгорици у ЈУ КИЦ ”Будо Томовић” од 10. до 14. децембра, и пратећим издањима у Беранама 11. и 12. децембра у Центру за културу и у Котору од 15. до 16. децембра у кино „Бока”.

УБРЗАЈ 2017 се реализовао уз подршку Комисије за расподјелу дијела прихода од игара на срећу Владе Црне Горе, Канадске амбасаде, фондације Хајнрих Бол, Амбасаде Италије, Амбасаде Израела, Амбасаде САД, као и компанија Метрополис, Студио Моусе, Пошта Црне Горе, ПГ Такси и Compania de vinos Монтенегро. Партнери Фестивала су ЈУ КИЦ ”Будо Томовић”, BELDOCS, Сарајево Филм Фестивал, КЦ ”Никола Ђурковић” из Котора, Општина Котор, Општина Беране и Центар за културу Беране, а медијски покровитељи јавни сервис РТЦГ  и Вијести (новине и портал)“.