Почетак реализације пројекта Your Job – EU подршка запошљивости и могућностима запошљавања младих у прекограничном подручју, који финансира Европска унија, кроз ИПА II Програм прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора, озваничен је kick-off конференцијом, која је јуче одржана у Беранама. Менаџер Општине Беране, Марко Лалевић, у свом излагању, нагласио  је да су млади људи кључни ресурс сваке државе и да је један од највећих проблема свих општина сјевера ЦГ расељавање младих због немогућности запослења.

“Сматрам да је овај програм права ствар која се реализује на правом мјесту и мислим да ћемо успјети да помогнемо младим људима да се запосле. У стручном сам тиму за израду Просторног плана Црне Горе 2020-2040. и тамо сам пратио сценарије демографског кретања који су суморни за сјеверне општине. Оно што сада сви треба да урадимо је да се мобилишемо, да се кроз практивни приступ крене у решавање ових негативних трендова првенствено са кључном улогом државе и свих њених надлежних институција, јер видимо и сами да је већина стратешких докумената у држави истекла, тако да су нам потребна нова документа и акциони планови за задржавање младих људи на сјеверу Црне Горе”, казао је Лалевић.

Он тврди да је најлакши начин за задржавање младих људи у нашем граду и свим сјеверним општинама тај да им се омогући брзо запошљавање по завршетку факултета или средње школе.

“Из разговора са иностраним инвеститорима видели смо да они Беране гледају као шири регионални центар, који обухвата општине Андријевицу, Петњицу, Гусиње, Плав, Рожаје. То је једно тржиште за њих, што значи да наше општине морају бити боље повезане и да заједно наступамо на свим тржиштима”, рекао је Лалевић, најавивши пуну подршку Општине Беране овом пројекту кроз који ће млади са сјевера стећи прву праксу и предузетничка искуства.

Пројект Your Job  има за циљ повећање запошљивости младих и стварање могућности запошљавања за младе у прекограничном подручју, кроз професионалну оријентацију, квалитетно професионално усмјеравање, прво радно искуство и предузетничку праксу, као и кроз промоцију дијалога између младих особа, организација цивилног друштва, предузећа и јавних институција.

Активности пројекта у Црној Гори доминантно ће се одвијати у општинама Беране, Гусиње, Петњица и Бар.

Замјеница шефа за Кооперацију Делегације Европске уније у Црној Гори, Liselotte Isaksson , казала је да је 2022. година означена као европска година за младе и да је јако важна за оне на чију запосленост је стављен посебан акценат.

“Европска унија ради на више фронтова како би млади људи могли да испуне своје снове, визије и достигну своје аспирације. То ћемо остварити кроз бројна подручја као што је подршка младим људима. Висока стопа незапослености младих, ниска стопа учешћа радне снаге, као и велика незапосленост у неформалном сектору су уобичајени за тржиште рада на овом подручју. У компанијама постоји потреба за квалификованом радном снагом, док је у исто вријеме незапосленост међу младима јако велика и можемо рећи међу највећима у свијету”, рекла је она.

Она је додала да ће иницијативе као што је ова допринијети квалификованој и отпорнијој радној снази која ће бити спремна за будућност и рад у земљама Западног Балкана.

Пројекат  Your Job  ће укључити 500 младих корисника из ЦГ и БИХ, жена и мушкараца од 18 до 35 година, дуготрајно незапослене, кориснике социјалне заштите, особе с инвалидитетом.

Директор Царитаса Црне Горе Марко Ђеловић, саопштио је да ће се овај пројекат доминантно бавити креирањем нових могућности за радном интеграцијом незапослених младих особа.

“Посебно је важно то што ће млади кроз учешће у овом пројекту постати видљивији на тржишту рада. Младима ћемо креирати нове могућности. Они ће прво имати прилику да добију подршку током процеса припреме, кроз обуке и професионалну оријентацију, која ће бити организована кроз пројекат, али на исти начин кроз могућност да обаве приправнички радни стаж на конкретном радном мјесту и код конкретног послодавца”, додао је Ђеловић.

Нагласио је да је важна компонента пројекта могућност за самозапошљавање младих, тако да ће они имати прилику да своје бизнис идеје додатно дораде, искристалишу и доведу до реализације.

“Пројект Yоур Јоб представља дио ширег настојања Еуропске уније, Царитаса и наших партнера на пружању подршке запошљивости и могућностима запошљавања младих. Овим и сличним пројектима настоји се олакшати младима, али и другим рањивим групама, улазак на тржиште рада кроз јачање њихових компетенција и вјештина, праводобну професионалну оријентацију, пружањем првог радног искуства и покретањем властитог предузећа. Ова настојања ће бити употпуњена и окупљањем шире коалиције невладиних и владиних организација како би указали на неопходне системске реформе у подручју запошљавања“, рекао је водитељ пројекта за Царитас БиХ Мирослав Валента.

Кроз пројекат ће се, како је казао, едуковати 12 савјетника за тзв. “пасош компетенција”, који ће свакодневно, директно, радити с младим људима и локалним предузећима.

Исто тако, додаје он, у оквиру пројектних активности, младе особе добиће пословно савјетовање за покретање властитог, одрживог предузећа кроз самозапошљавање, те уз посредовање савјетника успоставити контакте с послодавцима и обавити приправнички стаж, односно прву радну праксу.

Младе особе моћи ће, у оквиру пројектних активности, да учествују на обукама за стицање вјештина и професионалну оријентацију, добију пословно савјетовање за покретање сопственог одрживог предузећа кроз самозапошљавање, уз посредовање савјетника за запошљавање успоставе контакте с послодавцима те обаве приправнички стаж, односно прву радну праксу. У пројекту ће се кроз различите алате успостављати дијалог за усклађивање потреба и ресурса између организација цивилног друштва, фирми и институција – састанке, округле столове, конференције, сајмове запошљавања и медијску кампању.

Пројект Your Job финансира Европска унија, укупна вриједност пројекта је 431,033.10 ЕУР, а спроводе га Царитас Босне и Херцеговине, Удружење за развој компетенција „С.К.И.Л.Л.С.“, Фондација Бизнис старт центар Бар, Царитас Барске надбискупије и Фондација Мозаик.

Конференцији је присуствовала и помоћница секретара за инвестиције Маја Пешић.