Како је саопштено на конференцији за новинаре на којој је представљен пројекат РеЛоад , који финансира Европска унија (ЕУ), а спроводи УНДП, од 846 хиљада евра које је опредијељени за Црну Гору, 600 хиљада намијењено је за невладине организације (НВО). Пројекат ће трајати до краја 2019. године, а средства невладиним организацијама у пет изабраних општина (120.000€ по општини)  ће бити доступна кроз јавне позиве у 2018. и 2019. години. На јавним позивима ће моћи да учествују све НВО са територије Црне Горе, под условом да пројекте спроводе у циљним општинама.

Стална представница УНДП-а у Црној Гори, Фиона Меклуни је саопштила да је циљ програма унапређење сарадње локалних самоуправа и организација цивилног друштва кроз стварање јасних и транспарентних процедура финансирања невладиног сектора. Она је објаснила да ће РеЛОаД у почетку радити са пет одабраних опшрина у Црној Гори како би се усвојио транспарентни модел финансирања НВО.

„То ће се заснивати на конкрентим пројектима којима се остварују конкренти резултати, са фокусом на грађане и њихове потребе“, саопштила је Меклуни.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав, навео је да ће Програм, током наредне три године, чија је укупна вриједност десет милиона еура, бити усресређен на јачање сарадње између општина и организација цивилног друштва. Како је казао, ЕУ придаје велику важност улози цивилног друштва. Он је додао да се грађани, с друге стране, свакодневно ослањају на локалне органе.

„Зато је од изузетне важности да сарадња између те двије групе заинтересованих страна буде добра“, сматра Орав.

Генерална директорица Директората за локалну самоуправу у Министарству јавне управе, Јадранка Вукчевић, навела је да успостављање ефикасне и транспарентне јавне управе, која ће бити окренута грађанину на државном и локалном нивоу, један од најзначајних изазова у стварању функционалне јавне управе.

Презентацији пројекта  Релоад су присуствовали секретар за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Зоран Јојић и шеф Бироа за односе са јавношћу Небојша Бабовић.