Поводом реализације пројекта „Норвешка за вас – Црна Гора“ у Беранама, који се финансира средствима Владе Краљевине Норвешке у износу од 1,4 милиона евра, а циљ је да се запосле социјално рањиви, представник Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) посјетио је Општину и истакао да смо једна од девет црногорских општина у којoj ће бити реализован исти.

Потпредсједник општине Марко Лалевић и менаџер Владимир Ђаковић, са сарадницима, одржали су састанак са пројект менаџером УНОПС – а, Арменом Чекићем.

Према Чекићевим ријечима, фокус поменутог пројекта је на повећању могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, те на подршци социјалној кохезији и инклузији у неразвијеним подручјима.

„Акценат је и на унапређењу локалне инфраструктуре, а у циљу доприноса равномјерном друштвено – економском развоју првенствено неразвијених области у Црној Гори“, казао је он.

„Очекивани резултати пројекта су унапређење запошљивости, затим социјалне укључености и локалне инфраструктуре у мање развијеним подручјима у Црној Гори“, навео је и објаснио да је рок за завршетак пројекта крај децембра мјесеца 2019. године.

На састанку је било ријечи и о припремним активности за успјешну реализацију поменутог пројекта.

„Пројектни тим ће се консултовати са потенцијалним корисницима пројекта и заинтересованим странама, те извршити детаљну процјену потреба како би се дефинисале саме активности“, подвукао је у наставку менаџер УНОПС-а.

„Позив за достављање пројеката биће упућени локалним самоуправама у којима је предвиђена реализација истог, те НВО и удружењима послодаваца кроз грант шему финансирања одређеног броја пројеката које би требало да реализују асоцијације и организације на нивоу једне или више општина“.

На крају је исказао задовољство одржаним састанком са представницима Општине и најавио могућност отварања Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге, која би имала статус централне за сјевер Црне Горе, у Беранама.

Састнаку су присутвовале савјетнице у Служби менаџера, Данка Голубовић и Рада Барјактаровић, као и савјетник у Секретаријату за финансије и економски развој, Далибор Кастратовић.