„Након завршене обуке, осам лица ће се запослити у предузећима чији је оснивач Општина, а двоје у предузећу Скрипт, и биће упослени шест мјесеци, односно до краја пројекта“, казали су у разговору за наш сајт, координаторка пројекта Ивана Богавац – Новак и финансијски менаџер Радуле Бојовић.

Пројекат "Цјеложивотно учење" за особе са инвалидитетом
Фото: Радио Беране

Поводом реализације пројекта “Цјеложивотно учење”, који имплементира Општина Беране у сарадњи са ДОО Mondo Bianco – PJ Script, а донатор је Завод за запошљавање, разговарали смо са координаторком и менаџером пројекта.

Укупна вриједност пројекта је 51.828,16 евра. Пројекат је започео 23. јула 2019. године и трајаће годину дана. Он се тиче се унапређења знања и компетенција особа са инвалидитетом (ОСИ) и њиховог ангажовања и стицања услова за запошљавање након обуке и развијања вјештина за сервисирање рачунара, као и обуке на раду у социјалном предузећу које се бави пословима израде промотивног материјала и дизајна“, објаснио је Бојовић.

„Општи циљ пројекта је унапређење положаја особа са инвалидитетом и њихово укључивање у друштвене токове и тржиште рада кроз унапријеђене радне капацитете. Док се специфични циљ тиче унапређења знања и компетенција ОСИ, њиховог ангажовања и стицања услова за запошљавање након развијања вјештина током обуке на радном мјесту, као и током обуке од стране лиценцираног извођача обуке за одрасле“, казала је Богавац.

У наставку су истакли да је у пројекат укључено 14 особа са инвалидитетом и да су они већ почели са тренинзима психолошке подршке.

„Након завршеног тренинга подршке, десет особа ће проћи обуку за сервисера/ку рачунара у организацији Средње стручне школе, док ће преостале четири особе обучавати се у горе наведеном предузећу“, закључили су на крају, истакавши да је поменута школа лиценцирани извођач програма образовања за одрасле у нашем граду.

Пројектом је такође предвиђено опремање радних мјеста са рачунарима, као и набавка возила која ће користити сервисери/ке рачунара.