На конститутивној сједници  Организационог одбора  63. Балканског првенства у кросу за предсједника те спортске манифестације, која ће бити одржана у Беранама,  9. новембра,  изабран је предсједник општине Беране Драгослав Шћекић.

Припреме за одржавање 63. Балканског првенства у кросу

На сједници, којом је пресједавао предсједник општине Драгослав Шћекић, присуствовали су предсједник Атлетског савеза Црне Горе  Гојко Бањевић, секретар Атлетског савеза Милан Маџгаљ, као и представници локалне самоуправе, за директора 63.Балканског првенства у кросу изабран је Зоран Јојић, савјетник предсједника општине Беране.

Закључено је да се ради о највећој спортској манифестацији на сјеверу Црне Горе, на којој ће учествовати 20 представника Балканске атлетске федерације -Албанија, Азербејџан, Арменија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Кипар, Грузија, Грчка, Израел, Косово, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Румунија, Сан Марино, Словенија, Србија, Турска и Украјина.

Предсједник општине Драгослав Шћекић, изразио је задовољство што се такмичење одржава у Беранама, истичући да ће Општина Беране као главни организатор манифестације ангажовати све своје капацитете, како би град и Црну Гору представили на најбољи начин.

„Биће укључене комплетне општинске службе, структуре, секретаријати и јавна предузећа у организацију, заједно са надлежним државним институцијама, Министарством спорта, Црногорским Олимпијским Комитетом, Атлетским савезом, као и спонзорима да организација и манифестација буду на светском нивоу“, истакао је Шћекић.

Директор Првенства Балкана, Зоран Јојић, казао је да овај догађај има спортски, туристички и привредни значај и да је комплетно руководство локалне управе  максимално ангажовано и спремно за све изазове, које доноси организација једне велике спортске манифестације.

„Сама помисао да долази 20 држава подиже наш степен приправности на један много висок ниво. Само такмичење захтијева велику озбиљност и урадићемо све да организација буде на врхунском нивоу. Да ли можемо да се такмичимо са неким великим државама које имају много боље услове не знам, али сугурно ћемо дати максимум да се гости осјећају задовољно, да им будемо на услузи и да из нашег града пођу са жељом да се поново врате“, казао је Јојић. 

Предсједник Атлетског савеза Црне Горе (АСЦГ) Гојко Бањевић, истакао је да је ова манифестација има велики значај за Беране и Црну Гору, не само за развој спорта, већ и шире.

„Балканска атлетска федерација више се не састоји од седам или осам држава чланица. Са прудруженим државама броји 20 чланица, а ове године тај број је већи за једну нову. Тако ће се, у новембру, пола атлетске Европе окупити у Беранама, што ову манифестацију чини великом и за чију организацију је потребно уложити велики труд и рад“, казао је Бањевић.

Секретар АСЦГ Милан Маџгаљ, рекао је да ће такмичење,у шест дисциплина, бити организовано за млађе јуниоре/ке, млађе сениоре/ке и сениоре/ке.

„Очекујемо учеснике из 20 држава, а прецизне податке ћемо имати за десетак дана када стигну прелиминарне пријаве. Требало би да буде од 250 до 400 учесника, што је за атлетику и спортске манифестације импозантан број. Ово такмичење се одржава на завршетку атлетске сезоне и у Беране ће доћи најбољи балкански тркачи. Поред њих, биће угошћени и званичници из Европске – балканске атлетске федерације, представници атлетских федерација“, истакао је Маџгаљ.

Он је додао да ће АСЦГ пружити сву стручну и техничку помоћ, али да главни послови и терет организације пада на Општину Беране.