На радном састанку представника UNHCR, Министарства рада и социјалног старања и Општине Беране констатовано је да припреме за почетак радова на изградњи 94 стана за расељена лица на Рудешу иду планираном динамиком и истакнуто да су сви партнери до сада показали висок ниво озбиљности и професионализма.

Састанку су присуствовали Будимирка Ђукановић,национални координатор Регионалног стамбеног програма у Министарству РСС; Дарка Минић и Јовица Жарiћ из UNHCR Подгорице; Драгослав Шћекић, предсједник општине; Свето Митровић, потпредсједник; Младен Стијовић, секретар за општу управу и друштвене дјелатности; Гина Делетић, секретарка за стамбено комуналне послове; Дарко Стојановић, менаџер општине и Небојша Бабовић, локални координатор РСП за Беране.

Током састанка размјењене су актуелне информације о току пројекта у Беранама.

На тендеру је изабрана извођач радова, грађевинско предузеће Еурозокс, са којим се очекује потписивање уговора до 1. октобра, а потом и почетак грађевинских радова. Предвиђено је и свечано полагање камена темељца коме ће присуствовати високи представници међународне заједнице, Банке Савјета Европе као донатора, Владе Црне Горе и Општине Беране.

Општина Беране је обезбједила привремени смјештај за породице које станују у старим магацинима на мјесту гдје ће се изградити будући станови. Општина Беране ће овим породицама обезбједити стално стамбено рјешење по завршетку изградње станова РСП, када се буде ослободио значајан број станова у постојећим насељима које су у власништву Општине.

Конкурс за будуће станаре стамбених јединица у РСП зградама ће бити објављен половином 2017. године. За 94 нова стана ће моћи да конкуришу расељена лица из бивших југословенских република са регулисаним статусом у Црној Гори и пребивалиштем у Беранама.  Коначну селекцију станара ће извршити мјешовита комисија састављена од представника Министарства РСС, Општине Беране , UNHCR и OEBS.

Након усељења расељених лица у нове стамбене јединице, Општина Беране ће добити нових 90 стамбених јединица  у насељима  Рудеш I и II за смјештај домицилног становништва у стању стамбене потребе.

Изградњом нових стамбених јединица и отварањем Рудеша I и II за домицилно становништво, ријешиће се стамбено питање за око 180 породица.

Најављен је и почетак програма Министарства и УНХЦР изградње стамбених кућа за расељена лица која посједују земљиште по систему „кључ у руке“, који ће укључити и кориснике настањене у Беранама.