Предсједник Општине Драгослав Шћекић, потпредсједник Драгутин Јоксимовић и секретар Секретаријата за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО Зоран Јојић угостили су ученике из  Њемачке и њихове професоре, предвођене домаћинима из Берана, ученицима и професорима.

Ове године, 25 ученика и три професора Европске школе из Ведела боравиће у Беранама, у оквиру програма размјене ученика ,,Језичка диплома“.

Предсједник Шћекић пожелио је добродошлицу ученицима и професорима уз ријечи:  ,,Беране је град добрих домаћина. Они ће дати све од себе да се осјећате као код своје куће. Из ваших дружења нек проистекне пуно знања, а ваша пријатељства нек буду дугорочна, у интересу повезивања средина које представљате“.

Професори из Њемачке пренијели су срдачне поздраве директора школе као и градоначелника Ведела.

Размјена ученика успостављена је 2009. године између Гимназије ,,Панто Малишић“ и Европске школе из Ведела.  После трогодишње паузе, ове године је настављена доласком њемачких ученика који ће бити смјештени у породицама својих вршњака, и након боравка у Беранама, услиједиће узвратна посјета Веделу.

Поред  дружења вршњака, ово је прилика за размјену образовних и  културних искустава, као и усавршавање њемачког језика.