Предсједник општине Драгослав Шћекић угостио је данас ученике из Њемачке и њихове професоре, предвођене домаћинима из Берана, директором и ученицима беранске Гимназије.

Ове године, 30 ученика и три професора из Ведела бораве у Беранама, у оквиру програма размјене ученика ,,Језичка диплома“.

Добродошлицу ученицима и професорима упутио је предсједник Шћекић и пожелио  им угодан боравак у Беранама код породица домаћина, односно својим нових другара. Он се захвалио директору Гимназије на залагању које је резултирало вишегодишњој размјени ђака из Њемачке и Берана.  Из оваквих дружења , како је казао ,  проистиче пуно знања, дугорочних пријатељстава и лијепих успомена. Он је пожелио да се традиција размјене ученика настави и убудуће, односно да све будуће генерације буду најбољи промотери наших држава, Њемачке и Црне Горе.

Директор Гимназије ,,Панто Малишић“ Сретен Лутовац  представио је програм размјене ђака и захвалио се предсједнику Шћекићу на прјему њемачких ђака.

Професори и ђаци из Њемачке захвалили су на топлој доброшлици због које се, како су казали, осјећају као код куће. Они су посебно похвалили црногорску народну кухињу и дружење за беранским другарима.

Размјена ученика успостављена је 2009. године између Гимназије ,,Панто Малишић“ и Европске школе из Ведела.  Њемачки ученици су смештени у породицама својих вршњака. Након боравка у Беранама, услиједиће узвратна посјета Веделу у септембру мјесецу текуће године.