Јуче је у Oпштини Беране уприличен пријем за професоре њемачког језика, брачни пар Карен и Герхард Шведес, којима је поводом њиховог доприноса у области школства и популаризацији на пољу германистике додијељено признање за Дан општине  2016 годинe.

Потпредсједник општине, Раде Кљајић је поздравио брачни пар Шведес  и захвалио им што су својим деценијским боравком у Беранама дали допринос и на јачању односа  између Црне Горе и СР Њемачке преко свог изузетно квалитетног  и професионалног  обављања професорске дужности. Гостима је пренио поздраве од стране Предсједника општине  и пожелио им добро здравље .

Проф.  Герхард Шведес је изразио своју дубоку захвалност Oпштини Беране на признању које им је додијељено и истакао да част која им је указана представља и обавезу . Њихов боравак у Беранама трајао  је 11 година и показао њихов однос према граду и Беранаца према њима. Нагласио је да су да ће настојати да задрже и продубе везе Берана и њемачког народа.

Пријему су присуствовали и проф. Будо Мојашевић, проф. Мира Чукић и руководилац Службе предсједника општине, Дубравка Јованчевић.