Савез радио аматера Црне Горе у склопу јавних презентација својих активности у градовима на сјеверу државе, у оквиру којих су грађанима представили своју дјелатност, посјетио је протеклог викенда општину Беране. Нагласак је био на радио-аматерској мрежи за случај природних и хуманитарних катастрофа.

Радио аматери су у разговору са потпредсједницима наше општине Радем Кљајићем и Драгутином Јоксимовићем, као и менаџером Дарком Стојановићем, на штанду у самом центру града, предочили своје активности за које су суграђани показали интересовање. Они су упознали присутне да Беране има вишедеценијску радио традицију јер је други радио клуб био основан баш у Беранама (први је био на Цетињу) односно, да је постојао све до почетка деведесетих година прошлог вијека.

„Свјетска а и наша пракса је потврдила чињеницу да је улога радио аматера у случају великих катастрофа незамјенљива, посебно у првим сатима и данима након инцидента. Последња потврда ове чињенице је земљотрес у Непалу. А и још је релативно свјеже сјећање на катастрофални земљотрес на црногорском приморју, а још свјежије сјећање на трогодишњи радио мост који су наши радио-аматери организовали и одржавали више три године са подручјима захваћеним ратним пожаром и били једина цивилна веза за грађане“, казао је Драган Бибичић из Савеза.

Нагласио је да је Савез радио-аматера Црне Горе обновио дио телекомуникационе, репетиторске инфраструктуре на Ловћену и Бјеласици а у плану је постављање још једном магистралног репетитора као и дигипитерске мреже.

„Тако ће наше комуникације бити дигитализоване и компатибилне са телекомуникационим мрежама земаља у окружењу и шире као и са НАТО системом веза за цивилне потребе у случају јачих земљотреса, поплава и пожара“, објаснио је Бибичић.