Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и секретар Ранко Шћекић присуствовали су свечаној презентацији пројекта- ,,Пчеларство без граница“, која је данас одржана у Пљевљима.

Представници партнера су  представили  циљ пројекта, пројектоване резултате као и пројектне активности.

dsc_0023Циљ пројекта је вишеструк и огледа се у стварању услова за развој малих и средњих предузећа у области пчеларства, смањењу незапослености, унапријеђењу знања, повећању конкурентности, производњи здравствено безбједне хране, повећању продуктивности производње меда и осталих пчелињих производа, повезивању људи у прекограничном подручју Србије и Црне Горе. Кроз пројекат би 60 пчелара, од чега 30 у Црној Гори, требало да  значајно унаприједи услове пчеларења како би у потпуности одговорили захтјевима тржишта за производњу здравствено безбједне хране. То ће бити остварено кроз набавку опреме, унапријеђење знања и имплементацију ‘хигијенског пакета’ у производњи меда.  Пчелињаци ће представљати примјер добре праксе и примјер за реплицирање у непосредној близини.
Кроз пројекат би требало да буде обезбијеђена подршка за најмање 80 представника маргинализованих група, односно младих, жена, руралног становништва и националних мањина, од чега 40 у Црној Гори, за покретање економских активности у сектору пчеларства.
То ће бити остварено кроз набавку десет кошница са ројевима пчела заједно са свом неопходном стручном подршком како би се успостављени бизниси одржали и даље ширили.

15134758_427413170716402_2392403010109867591_nПројекат се реализује у оквиру Инструмената за претприступну помоћ (ИПА) , Компонента 2, алокација за 2012. И 2013. годину, а имплементирају га Савез  пчеларских организација Црне Горе, Удружења пчелара Матица (Пљевља),  Уљаник (Беране), Пчелар (Бијело Поље), Општина Ариље, Пчеларско друштво „Саво Поповић“ (Ариље) и Асоцијација за развој Ибарске долине (Краљево).