Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић, са министарком јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамаром Срзентић боравио је у радној посјети Општини Беране и сусрео се са предсједником Општине Тихомиром Богавцем, предсједником Скупштине Општине Новицом Обрадовићем, руководством и члановима локалне управе.

Захваливши на срдачној добродошлици, премијер Кривокапић истакао је да је проблем свих привредних проблема Црне Горе, па тиме и сјевера, инфраструктурна неповезаност и неприступачност, те да је један од најозбиљнијих и најизазовнијих циљева актуелне Владе, локално, регионално, али и трансрегионално инфраструктурно умрежавање и проналажење јаких и поузданих страних инвеститора.

Упознат сам са проблемом узурпирања простора који припада Аеродрому Беране који се мора ријешити. Жеља нам је да овај Аеродром оживимо јер има феноменалну позицију и већ смо препознати као авио-дестинација која би увезивањем националне авио-компаније и пар условних аеродрома могла да оствари значајно већи туристички доходак, рекао је Кривокапић.

Премијер Кривокапић истакао је важност опредјељења Владе Црне Горе да слиједи зелену стратегију, те да су природни ресурси обновљиви само ако грађани и читава друштвена заједница буду развијали здрав и пажљив однос према окружењу.

„Однос према једном од највећих блага Црне Горе, према њеним стољетним шумама је опасан и забрињавајући, али смо ријешени да заштитимо национално благо”, поручио је Кривокапић.

Предсједник Владе истакао је да природно богатство које посједује сјевер, мора бити валоризовано, што ће за посљедицу имати избалансиран развој сјевера и југа, али и да се мора водити рачуна и о односу економског и привредног напретка и улагања у дјецу, у њихово образовање, здравље, спорт и културу.

Изразивши задовољство што му се пружила прилика да угости премијера Кривокапића и министарку Срзентић, предсједник Богавац истакао је да је главни проблем Берана, као и цијелог сјевера Црне Горе, исељавање становништва, нарочито младе, радно најспособније популације, те да је под хитно потребно направити програм инвестиција, како би се овај крај привредно и економски приближио резултатима које биљеже централна и јужна регија.

Говорећи о сарадњи Општине и Опште болнице у Беранама, Богавац је казао да се негативне асоцијације везују за тешки период зенита пандемије КОВИД-19.

Првенствено је општинска иницијатива да се покрене набавка магнетне резонанце, како би помогли грађанима и Општој болници Беране. У овом дијелу очекујемо и директну подршку Владе, односно Министарства здравља, као и за формирање ангио-сале, како би ова болница постала истински регионални здравствени центар”, поручио је Богавац.

Предсједник Општине је наговијестио и радове на здању Куће Гавра Вуковића, како би по доброј традицији, сљедеће године, наново могли да угосте полазнике међународне школе дипломатије.

Министарка Срзентић истакла је да је радује што је руководство општине навело да су људи и омладина највеће благо Берана.

Изузетно ми је драго да видим да толико улажете у омладину и младе таленте. У језгру наше мисије је да препознајемо и уздижемо младе таленте, казала је Срзентић.

Министарка је нагласила и да се њен ресор залаже да буде сервис грађана и да политике платформе и програме дизајнира према потребама грађана.

Потпредсједник Општине Дарко Стојановић, покренуо је питање Рудника угља као једну од кључних тема која се тиче привреде Берана, као и финансирање пројекта „Цитес центра” – прихватилиште животиња које су жртве шверца.

Састанку су присуствовали и Миро Вешовић, директор Агенције за изградњу и развој, Свето Митровић, директор Информационог центра, Дубравка Јованчевић, шефица Кабинета Предсједника Општине и менаџер Општине Владимир Ђаковић.

У оквиру радне посјете Беранама, предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић са Предсједником Богавцем, обишао је Општу болницу Беране и разговарао са директором ове респектабилне здравствене установе, специјалистом хирургије, доктором Милорадом Магделинићем.