Секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Божо Премовић и помоћник у Секретаријату Милутин Мићовић учествовали су на 8. Међународној научној агро-бизнис конференцији МАК 2021 која је одржана у Драчу, Република Албанија, од 13. до 16. маја 2021. године.

Конференција МАК 2021, која је окупила представнике Србије, Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Словеније, прва је међународна конференција у региону која није одржана у онлајн формату, већ уз физичко присуство свих учесника.

Током три дана конференције реализовани су панели на теме: “Дигитална пољопривреда, садашњост или будућност”, “Туризам 2021, на путу опоравка”, “Повезивање региона кроз инвестиције”, “Бизнис и астрологија”.

Експерти из области пољопривреде, информационих технологија, туризма, хотелијерства, транспорта, еколошког инжињеринга, стартап заједнице, финансија, астрологије и други су током трајања конференције излагали и креативно дискутовали о актуелним изазовима и перспективама модерног пословања у региону у условима пандемије.

Сви учесници конференције су се сагласили да је коришћење личних карата за путовање до Драча велико достигнуће регионалног споразума “мини Шенген” те да је логично очекивање пословне заједнице да се ускоро на сличан начин без сувишних процедура омогући кретање роба, услуга и капитала.

Закључак конференције је да је потребно осмислити и основати регионалну агроберзу која би имала за циљ да окупи што већи број регионалних пољопривредних произвођача, како би се олакшало планирање, производња и пласман пољопривредних производа у државама региона али и унапредио пласман на другим тржиштима, како европским тако и ваневропским.

Информационе технологије су препознате као кључни инструмент, те да се кроз примену најновијих технологија попут блоцкцхаин-а треба успоставити јединствени систем заснован на непорецивости података и поверења у дигиталне записе, што би гарантовало сигурност пословања, транспареност и високу доступност информација.

Сарадња са Иновационим центрима у региону, као и бројним стартапима у области пољопривреде треба да буде “енаблер” дигиталне трансформације агро-бизниса. Оптимизам у опоравак читавог сектора туризма пред предстојећу туристичку сезону подстакнут је попуштањем “Ковид 19“ мера у целом региону и очекивања су да ће се обим достићи преко 80 одсто обима реализованог пре избијања пандемије.

У домену унапређења услова за инвестиције, већа пажња се треба обратити на приватне инвеститоре, нарочито из иностранства. Еколошки одржива инфраструктура, јединствена понуда, добро осмишљени пословни и стратешки планови, анализа тржишта, пројекти у руралним срединама уз понуду локалне хране и производа су неопходни како би се повећао обим инвестиција.

Учесће на конференцији узели су и представници локалних самоуправа, министарстава, као и привредне, академске те представници српске заједнице земље домаћина.

У склопу конференције реализоване су студијске посете Драчу, Тирани и Круји, родном месту Ђурађа Кастриота – Скендербега.

Конференцију је организовао Научно пословни центар WORLD уз подршку пословних партнера, пријатеља и сарадника.

Покровитељи конференције су град Краљево, Sacret Life, Винарија Чока, Винарија Охрид, Општина Трстеник, Општина Врњачка Бања, Општина Кнић, Општина Беране, Општина Лопаре, Кондор травел, Кинолошки савез Републике Србије, Diaspora Media Group, Бристол вода, Агенција за маркетинг и продукцију “ЕКЕЛ”, Harmonia Hotels Group, Зелена маска, CCS Solutions, Fractal Dimension.