Делегација Општине Беране на челу са предсједницима општине и скупштине, Драгославом Шћекићем и Гораном Киковићем и одборницима локалног парламента присуствовала је свечаној академији поводом обиљежавања 100 година од Мојковачке битке, која је одржана је у препуном београдском Сава центру.

Свечаност је одржана уз благослов патријарха српског Иринеја како би се обновило сјећање и захвалност херојским подвизима јунака Мојковачке битке, а у организацији Одбора за прославу стогодишњице Мојковачке битке.

Поред Његове Светости патријарха српског Иринеја и митрополита црногорско – приморског Амфилохија, академији су присуствовали уважени гости из политичког, културног и јавног живота Србије, Црне Горе и Републике Српске, бројни академици, представници дипломатског кора и вјерских заједница.

У Великој дворани „Сава центра“ премијерно су емитоване игране сцене које су посебно снимане за обиљежавање јубилеја, а уприличен је и свечани музички програм у оквиру кога је наступио чувени гуслар Бошко Вујачић.

Мојковачка битка је најзначајнији моменат Мојковачке операције у Првом свјетском рату у којоj je црногорска Санџачка армија под командом сердара Јанка Вукотића одбила офанзиву знатно јачих аустроугарских снага и тиме омогућила српској војсци одступницу према Јадрану и даље према Грчкој. Огорчене борбе су се водиле и око Берана, све до 18. јануара 1916. године.