Резултати прекограничног пројекта „Примјена иновација и предузетништво у прекограничном региону КС-ЦГ“ представљени су данас у просторијама Ватрогасног дома у Беранама.

О активности и резултатима  пројекта који су спроводили Туристичка организација Берана и ИТ кластер Црне Горе говорио је менаџер пројекта Предраг Шћекић.

Пројектовани резултати пројекта су бил и Повећана свијест о туристичкој индустрији и предузетништву (промоција и комуникација), повећана конкурентност и иновативност – структуре подршке (иновативни центри КС-ЦГ)и повећана промоција регионалних производа / услуга.

DSCN2188 (Large)

Током реализације пројекта Канцеларија Центар иновативних идеја при  у новоформираном бизнис инкубатору у Беранама. Центар је већ разрадио 11 иновативних идеја, од којих су двије већ освојиле награде (HBH Tour и As clear as crystal).  Пројектне идеје су представљене на Недјељи иновација у туризму која је одржана у Истоку.

Пројектом су спроведене активности   на увођењу и постављању онлајн алата у циљу унапређења услова за развој трговине, туризма и комуникација у оквиру програмског подручја.  Израђена је основна студија унапређења туризма у региону и припремљен маркетинг план, а за потребе ТОБ је направљена нова интернет страница.

 

Туристички радници из Берана су боравили у радној посјети Италиј. Одржано је и 8 великих радионица које се тичу јачања капацитета из финансијског и административног менаџмента, основне комуникације и хостинг, предузетништва у туризму, промоције туристичких производа преко дигиталних и промотивних материјала, брендирања туристичких производа, такође за туристичке раднике и заинтересоване предузетнике из Берана.

У оквиру пројекта су урађени и проотивни филмови за прекогранични регион

Вриједност пројекта „Примјена иновација и предузетништво у прекограничном региону КС-ЦГ“ је 152,987.53 €, од чега је бесповратно учешће Европске уније из ИПА фонда за прекогранични програм износило 130,039.40 €.