Поводом реализације пројекта ,,Проширење сарадње – од  хришћанских старина до унапријеђеног туризма“ у Полимском музеју одржана је завршна прес конференција.  Пројекат су имплементирали партнери у Црној Гори , Епархија будимљанско-никшићка и Полимски музеј и Албанији , Центар за Албанске студије и NVO Albania Communitu Assist.  На конференцији је поручено да ће пројекат  допринијети развоју туризма у нашем граду, кроз заједничку валоризацију и промоцију археолошког и културног наслеђа прекограничног подручја Црне Горе и Албаније.


Како је истакла директорица Полимског музеја Виолета Фолић трајање овог пројекта било је 36 мјесеци, а његови резултати превазишли су очекивања. Активностима  археолошка налазишта у Црној Гори и Албанији , Тумбарице каструм  и Хришћанска базилика  Хоти у Кастрату, Малесија е Мадхе су ископана, конзервирана, заштићена, промовисана и опремљена сигнаизацијом и садржајима и интегрисана у локалну туристичку понуду.

Потпредсједник општине Дарко Стојановић честитао је партнерима на овом успјешано окончаном  европском пројекту. Поред овога, како је казао,  завшен још  један успјешан пројекат са Албанском општином Малесиа е Мадхе, који се тиче заштите животне средине ,,Зелена острва“. Реализација ова два пројекта резултирала је квалитеном прекограничном сарадњом двије општине.  


На прес конференцији испред Епархије будимљанско никшићке обратио се ђакон Константин Дојић који је говорио о активностима на пројекту и значају постигнуте прекограничне сарадње .


„Ово је четврти пројекат који Епархија  спроводи у сарадњи са Европском унијим, са којим сарађује од  2011. године.  До сада  смо уговорили преко 1.000.000 еура европске помоћи за различите пројекте на сјеверу Црне Горе“- казао је Дојић.


Као археолог у Полимском музеју обратио се и Пеђа Лутовац и објаснио читав процес спровођења овог пројекта.


,,Полимски музеј прво је снимио све археолошке локалитете на простору цијелог Полимља. У сарадњи са пријепољским музејом то смо урадили и на територији Србије. Значи од изворишта до ушча ријеке Лим. На основу садржаја археолошких локалитета били смо у прилици циљано да бирамо поједине локалитете како бисмо допунили збирке Полимског музеја и направили хронолошки слијед у самој поставци“- казао је Лутовац.


Пројект финансира Европска Унија посредством Минисарства финансија- Директорат за финансирање и уговарање средстава помоћи Европске Уније у Црној Гори кроз IPA II (2014-2020) Програм прекограничне сарадње Црне Горе-Албанија у оквиру тематског приоритета 1- Охрабривање туристичког, културног и природног наслеђа. Укупна вриједност пројекта износи 578,807.04 еура , од чега Европска унија кофинансира износ до 491,985.98 еура.