Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац присуствовао је представљању друге фазе заједничког програма Европске уније и Савјета Европе “Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу”, које је јуче одржано у Подгорици.

Програм ће бити имплементиран од 2021. до 2024. године у Главном граду Подгорица и седам општина: Бар, Беране, Бијело Поље, Херцег Нови, Никшић, Тиват анд Улцињ. Као дио јучерашњег догађаја, представници ових општина су потписали Меморандум о сарадњи са Министарством правде, људских и мањинских права и Савјетом Европе. Циљеви Програма су усмјерени на побољшање локалне демократије, одговорности, инклузивности и реаговања према ромским грађанима. Двије нове компоненте Програма, у поређењу са првом фазом која је била имплементирана од 2017. до 2020. године, ће се фокусирати на ублажавање посљедица које је проузроковао вирус Kовид-19 у ромским заједницама и Буџетирање одговорно према Ромима. Као и у првој фази програма, НВО „Млади Роми“ је организација за подршку и у другој фази пројекта ROMACTED.

У свом уводном обраћању, шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици, Евгениа Гиакоумопоулоу, је исказала задовољство што је ROMACTED програм настављен и у другој фази. „Он је поново окупио значајне партнере на локалном и националном нивоу коју ц́е наставити да раде заједно на социјалној инклузији и унапрјеђењу квалитета живота Рома и Египц́ана у Црној Гори”, саопштила је она.

Министар правде, људских и мањинских права Сергеј Секуловић је подсјетио да је у процесу социјалне инклузије Рома/киња и Египћана/ки у Црној Гори учињено много, али да остаје обавеза да све институције система наставе да раде у смјеру постизања још бољих резултата, што је и претпоставка која Црну Гору приближава стандардима ЕУ, али и испуњавању постојећих обавеза као државе чланице Савјета Европе. „У нашој заједничкој обавези да спроводимо антидискриминационе политике кроз поштовање људских права свих грађана и грађанки, локални ниво има веома значајну улогу. Поштовање људских права и слобода и рад на што већој инклузији свих грађана треба да буде тачка спајања која ће бити изнад дневних политика”, истакао је министар.

Њ.Е. Оана Цхристина Попа, шефица Делегације Европске уније у Црној Гори, је охрабрила општине које учествују у РОМАЦТЕД програму да наставе са својим добрим послом, да у континуитету раде на дефинисању својих приоритета на инклузији Рома, јачању капацитета и повезивању са ромским заједницама. „Европска унија ће наставити да подржава овај процес. Наши мали грантови ће вам помоћи да постигнете неке од стратешких циљева. Нека ово буде свијетли примјер за све општине у Црној Гори да почну да раде на социјалној инклузији свих својих грађана“ – поручила је амбасадорка Попа.

Марина Васић, ROMACTED програмска менаџерка, је навела да је ROMACTED програм настао као резултат дугогодишњих напора Европске уније и Савјета Европе да на најбољи начин одговоре на изазове са којима се сусријеће ромска заједница. “Наша методологија ставља посебан акценат на оснаживање и организацију самих заједница да артикулишу свој потенцијал и направе одрживе промјене у систему”, закључила је она.

Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац подсјетио је да је од раније наша локална управа потписала Меморандум о разумијевању о сарадњи са Савјетом Европе и Министарством за људска и мањинска права, који се инплементира на подручију западног Балкана и Турске, а у циљу промовисања доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу. „Проблеми са којима се суочавају ромска и египћанска заједница у општини Беране, у потпуности се уклапају у проблеме и приоритете који постоје на нивоу државе и који су препознати Стратегијом за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020.године. У циљу постизања социјалне инклузије Акционим планом за Роме и Египћане у Општини Беране 2019-2023. се предвиђају мјере које ће унаприједити социјални и економски положај Рома и Египћана када је ријеч о стамбеној ситуацији, образовању, здравственој заштити, запошљавању, правном статусу, социјалној и породичној заштити, учешћу у друштвеном животу и коначно, када је ријеч о њиховом идентитету као посебне етничке групе“, саопштио је Богавац.

У даљем раду Конференције учесници су дискутовали о изазовима са којима се суочава ромска популација, као што су сиромаштво, неадекватно становање, непосједовање докумената, незапосленост, и начинима како одговорити на исте. Представници Министарства финансија и социјалног старања, Регионалног савјета за сарадњу, УНХЦР-а, Хелп-а и Црвеног крста Црне Горе су били међу говорницима на догађају.

Друга фаза програма РОМАЦТЕД званично је започела 1. јануара ове године и биће имплементирана до 31. децембра 2024. године (48 мјесеци). Програм Европске уније и Савјета Европе РОМАЦТЕД ИИ је природни наставак имплементације И фазе програма РОМАЦТЕД на Западном Балкану и у Турској (2017-2020), који служи за консолидацију и проширење напора за побољшање интеграције ромске популације у локалним заједницама, кроз појачано учешц́е у креирању локалних политика и спровођењу локалних акција. РОМАЦТЕД ИИ ц́е и даље помагати локалним властима да интегришу специфичне димензије/мјере за Роме у редовне локалне политике, акционе планове који се односе на ове политике, буџете и пружање јавних услуга, побољшавајући на тај начин демократско учешц́е и оснаживање локалних ромских заједница.

Испред Општине Беране, догађају је присуствовала савјетница за Роме у Секретаријату за општу управу и друштвене дјелатности Љубинка Мијовић.