У великој сали СО Беране одржана је конфенција за новинаре на којој је представљен пројекат Зелена острва, који се финансира из средстава Европске уније.

Циљ пројекта “Зелена острва” је побољшање система управљања отпадом у циљним подручјима, смањење загађења и јачање капацитета јавних институција за адекватно сакупљање отпада у општинама Беране и Малеси е Мадхе.

Предсједник општине Драгослав Шћекић је казао да је један од главних услова за просперитет и развој града и земље здрава животна средина, додавши да без уређеног окружења и одрживог система за управљање отпадом ниједна држава не може да функционише.

„Управљање чврстим отпадом годинама је један од главних проблема не само у општини Беране, већ је један од главних проблема Црне Горе. Само јаким заједничким напорима локалне и државне власти могу да унаприједе стање животне средине и да животно окружење својих грађана побољшају. На тај начин направићемо заједнички корак у процесу приступања ЕУ која животну средину третира као посебно поглавље и захтијева велике напоре и издатке“, истакао је пресједник и додао:

„Општина Беране озбиљно улази у причу о селективном одлагању отпада и већ смо у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма обезбиједили главни пројекат за изградњу рециклажног дворишта које ће заокружити процес који је финансијски одржив и који ће бити реализован зарад добробити свих грађана као трајно рјешење када је у питању интегрисано управљање отпадом“.

Шеф кабинета Предсједника општине Малеси е Мадхе, Лисјана Цукај је рекла, да стално раде на унапређењу животне средине и услова живота грађана и да је то национално не само локално питање.

„Имплементација овог пројекта је важан корак ка радикалним промјенама по питању отпада и заштите животне средине“, навела је она, истичући значај прекограничне сарадње и за Црну Гору и за Албанију, посебно за размјену искуства између двије општине.

Програм менаџер за територијалну сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори, Доната Вон Сигсфелд, је рекла да је Европска Унија обезбиједила 11, 9 милиона евра у оквиру нове финансијске перспективе 2014 – 2020 за програм између Црне Горе и Албаније.

„Веома је важно питање колективне одговорности и пројекат се он мора реализовати под мотом „Третирајте своју земљу, као да је ваша башта““, објаснила је.

У име Министарства финансија о пројекту је говорио Лука Мугоша, који је између осталог нагласио да је од укупно 86 апликација које су пристигле у првом позиву, пројектна идеја Општине Беране и њених партнерских организација је оцијењена као једна од најрелевантнијих за постизање циљева овог програма и сходно томе је пројекат Општине Беране одобрен.

Презентацији пројекта „Зелена острва“ присуствовали су директор ВИС Албаније Пиер Паоло Амброси и директор Каритаса Црне Горе Марко Ђеловић, који су партнери Општине Беране, као и менаџер пројекта Маја Пешић.

Овај пројекат се спроводи у оквиру позива Програма прекограничне сарадње Црне Горе и Албаније 2014-2020 а бави се заштитом животне средине.