У малој сали Општине Беране одржана је прва радионица Пројекта стварања кластера и транформације руралних подручја (РТСП), коју Министарство пољопривреде и руралног развоја спроводи у сарадњи са ИФАД-ом.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић у свом уводном излагању изразио је задовољство што ће се управо један овакав пројекат реализовати у Беранама: ,,Нарочито нам значи најављена финансијска и стручна подршка пољопривредним произвођачима, али и онима који то још увијек нијесу, с обзиром на чињеницу да је у Беранама незапосленост скоро 60%“.

У свом излагању предсједник Шћекић је предочио чињеницу да надлежни Секретаријат за пољопривреду свакодневно сарађује са пољопривредним произвођачима, води адекватну евиденцију и кроз Агробуџет пружа одговарајућу помоћ истима. ,,Радом на терену надлежних секретаријата и јавних предузећа уочавамо све проблеме становника сеоских подручја и трудимо се да, у складу са нашим могућностима, ријешимо дио истих“- истакао је он.

Директор РТСП пројекта Велибор Спалевић и његови садарници детаљно су упознали присутне са РТСП пројектом и активностима које су планиране да се спроведу у оквиру истог.

Како је казао директор Спалевић, циљ пројекта је да допринесе јачању и транформацији малих газдинстава на сјеверу Црне Горе омогућавајући им да постају конкурентнији и отпорнији на климатске промјене. Како су навели, укључивањем сиромашних пољопривредника из разних области у профитабилне и климатски одрживе кластере у оквиру ланаца вриједности отвара се могућност да се у што већој мјери искористе предности које из њих произилазе.

Радионици су присуствовали потредсједник Општине Раде Кљајић, менаџер Дарко Стојановић, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја,  Секретаријата за пољопривреду, туризам,водопривреду и заштиту животне средине, Агенције за изградњу и развој, Водовода, Службе менаџера  као и други представници локалне самоуправе.