Поводом званичног представљања пројекта Osnaži.Me јуче је одржана онлајн конференција за медије „ОснаЖЕНЕ као кључ националног развоја“. Пројекат, који има за циљ оснаживање до каријерног развоја младих жена на сјеверу Црне Горе покренуо је Омладински клуб Беране, под покровитељством Кока-Коле Фондације, уз подршку Министарства спорта и младих Црне Горе, као и општина Беране, Пљевља, Мојковац, Плав и Бијело Поље.

Представљен пројекат Osnaži.Me Омладинског клуба Беране

Присутнима су се обратили Милена Аковић, координаторка пројекта; Данијела Вујошевић, Директорат за младе при Министарству спорта и младих Црне Горе; Јелена Божовић – помоћница у Секретаријату за младе Општине Беране и Никола Трипковић, Кока – Кола ХБЦ Црна Гора.

„Циљ пројекта јесте да подстиче и мотивише младе жене од 17 до 25 година да буду проактивне у тражењу посла и свакако у стварању нових прилика за посао, а све то кроз различите начине неформалног образовања – учешћем на различитим едукативним семинарима; волонтерским програмима стажирања, како би их приближили будућем послодавцу и њиховим потребама. Жеља нам је да оснажимо све ђевојке и младе жене потребним знањима и вјештинама кој ће им помоћи у даљој каријери, али свакако подржавајући њихове личне афинитете, јер то је оно што је и најважније. Влада Црне Горе креирала је програме којима се подстиче оснаживање жена у разним сегментима и као резултат тога постигнути су значајни позитивни резултати у централном региону Црне Горе. Нажалост, сјевер и даље стагнира у том смислу. Ја сам свједок тога и стога сматрам да је изузетно битно да покренемо младе жене и да им дамо могућност да се кроз наш програм каријерно усмјере, како кроз бројне програме едукације које ћемо организовати у току године, тако и бројне друге активности које ћемо имати паралелено са тим.“, рекла је Милена Аковић представљајући пројекат.

У наставку свог излагања, Аковићева је најавила сет активности које планирају да спроведу у току јула и августа. Наиме, ради се о неколицини старт-ап радионица које ће се одржати у шест општина на сјеверу Црне Горе, као и онлајн едукација тј. њебинара који се баве темом покретања сопственог бизниса. Са почетком школске године, и пројекат ће се преселити у школске клупе, гдје ће бити реализоване вршњачке радионице кроз које ће млади бити едуковани како да се професионално усмјеравају и које им каријерне могућности стоје на располагању. На крају године је планирана завршна конференција гђе ће бити представљени сви постигнути резултати, као и њихов даљи правац ђеловања.

Новинарима се обратила и Јелена Божовић из Секретаријата за младе Oпштине Беране, која је истакла да јој је изузетно драго да Омладински клуб Беране реализује дати пројекат, захваливши се свим институцијама и организацијама које су га подржале, нагласивши да се ради о важном пројекту за који вјерује да ће имати ефекта за економију Црне Горе.

„Општина Беране је за ову годину опредијелила 10.000 еура за развој женског предузетништва и, уколико се то убудуће буде показало као добар модел, та средства ће се из године у годину увећавати. Вјерујем да ту има доста простора за сарадњу и да младе жене, које буду оснажене кроз овај пројекат моћи да аплицирају и кроз та средства добију одређену подршку. Управо су посљедња дешавања у Црној Гори и свијету показала колико је важно бити самосталан и не зависити од других, тако да је веома важно да се млади људи, посебно жене, што више оснажују и започну свој бизнис. Са друге стране, морам да напоменем да није ни мало лако упустити се у формално започињање свог бизниса, јер нажалост, то подразумијева мноштво издатака и доста ризика. Закона има превише, често се мијењају и тешко је испратити приликом пословања да се испоштују све законске процедуре, али хвала Богу, уз адекватну подршку савјетодавних служби које постоје данас у свим општинама и НВО које се тиме баве, могуће је корак по корак превазићи те баријере. Када је у питању женско предузетништво, увјерена сам да је то једно шаренолико поље, не само добрих и квалитетних бизнис идеја, већ и самих бизниса који су већ започети, али до сада нису били охрабрени да се формално уобличе и добију свој прави простор на тржишту. Због историјског положаја који је жене смијештао у други план, и дан данас имамо далеко мањи проценат жена које воде бизнис, међутим, вјерујем да ће се то брзо промијенити. Слика је посљедњих година нешто боља, али не довољно да бисмо се тиме хвалили“, рекла је Јелена Божовић увјерена да ће јачање женског предузетништва допринијети укупном јачању економије у нашој земљи.

Покровитељ пројекта је Kоkа-Kола фондација, која пружа континуирану подршку женком професионалном оснаживању на сјеверу Црне Горе. Више о томе рекао је Никола Трипковић из црногорског огранка фондације.

„Кока-Кола систем, улажући у оснаживање жена, заиста вјерује да помаже и оснажује цјелокупну заједницу. С тим у вези, јако нам је драго што смо дио пројекта Оснажи.ме и што ћемо бити у прилици да будемо дио иницијативе која ће оставити велики печат на професионалну афирмацију младих жена, као на сјеверу Црне Горе, а ми се надамо и шире од тога“, рекао је Трипковић.

Упитан од стране новинара који би савјет дао младим женама на сјеверу Црне Горе у погледу њиховог професионалног развоја, одговорио је:

„Оно што мислим да је важно за ту тему јесте да се младим женама помогне при самом одабиру аспирација, како би оне биле сигурне шта је то што желе, да им се омогући да то виде. Даље, ако би требало да пренесем неку кључну поруку, послао бих поруку да младе жене морају да буду још одлучније него што јесу, јер из мог личног професионалног искуства могу да посвједочим да жене и те како могу да се носе са свим изазовима данашњег професионалног дјеловања на било којим пољима и да појдела на мушке и женске послове готово да више не постоји, тако да, желио бих да пошаљем поруку свим младим женама да буду одлучне у ономе што желе и да пазе шта желе и да буду истрајне на том путу, јер сам сигуран да ће успјети.“

Министарство спорта и младих Црне Горе годинама уназад пружа континуирану подршку иницијативама и пројектима који доприносе оснаживању младих.

„Велико је задовољство видјети младе људе окупљене око пројекта Оснажи.Ме како својим радом и трудом раде на континуираној мотивацији младих жена да препознају свој потенцијал и своју снагу, активно доприносећи друштвеним промјенама“, изјавила је Данијела Вујошевић, самостална савјетница у Директорату за младе Министарства спорта и младих Црне Горе на конференцији за медије и закључила:

„Министарство спорта и младих ће у сарадњи са другим институцијама и релевантним партнерским организацијама наставити да пружа подршку пројекту који за циљ има оснаживање младих жена на сјеверу Црне Горе“.

Након конференције за медије организована је онлајн панел дискусија под називом „Колико си одваЖЕНА да постанеш оснаЖЕНА?“ У овој дискусији су учествовале успјешне, младе жене које су постале дио пројекта Оsnaži.me, Маријана Марковић, супервизор продаје у Kоkа-Kола ХБЦ Црна Гора, Александра Максимовска, предузетница и власница бренда Maksimovski & co, Драженка Лакетић, стручњак за дигитални маркетинг и креаторка ИнстаМонтенегро и Ана Шћекић, потпредсједница Омладинског клуба Беране су оснаЖЕНЕ амбасадорке које пружају примјер и подршку младим женама на њиховом путу ка даљем развоју каријере.
Више информација о пројекту можете пронаћи на званичном веб сајту, као и на друштвеним мрежама Фејсбук, Инстаграм и Јутјуб.