У Радној посјети Општини Беране боравили су представници иновативне ICT Cortex заједнице.
На састанку је представљен Пројекат – Cortex академија, који представља највећи програм едукације из ICT ( oбразовање из информационих и комуникационих технологија) области у Црној Гори, који има за циљ јачање кооперативног образовања и давање доприноса унапређењу образовног система кроз побољшање наставних планова и едукацију наставног кадра. Кроз академију сви заинтересовани имају прилику да се усавршавају, преквалификују и пронађу идеално ICТ занимање потребно савременом тржишту рада.

Потпредсједник Општине Дарко Стојановић поздравио је овај Пројекат и истакао је да је ово интересантна, модерна и актуелна тема, захвалио се представницима који су представили Пројекат и у Средњим школама у Беранама.


„Општина Беране увијек је била за унапређење образовања младих, њихов останак у земљи, са великим акцентом на сјеверни дио земље, а посебно када је ИТ сектор у последње вријеме веома запажен и када се већи дио послова обавља управо путем интернета и од куће. Општина Беране је спремна да помогне у оној мјери у којој јој то Буџет дозвољава, свјесни да је ова Академија јако битна за унапређење образовања наших младих људи“- казао је потпредсједник.


ICT Cortex Академија је креирала посебне програме едукације како би унаприједили знање и вјештине, овај едукативни програм специјализује учеснике у неким од најтраженијим занимањима, као што су: Програмер, Пројектни Менаџер, Дизајнер, Продуцт Оwнер и бројна друга.


„Желимо да обучимо велики број младих људи и тиме омогућимо да на факултет крену информатички писмени, као и то да током свог школовања имају шансу да зараде и остану у Црној Гори. Надамо се да ћемо имати подршку од Општине Беране“ истакао је извршни директор ICT Cortex заједнице, Тарик Заимовић.

„Основани смо од марта, за девет мјесеци диференцирали смо се као озбиљна служба у односу на друге НВО. Основало нас је 11 компанија. Пилот пројекат који смо направили желимо да подигнемо са једне школе на пет општина (Подгорица, Беране, Пљевља, Никшић и Бијело Поље). Обучили смо 30 ђака у осам недеља, желимо са тим да наставимо, задовољни смо резултатима који су постигли. Али колико год имамо снагу, немамо толики капитал. Намјера нам је да се свака општина укључи и да подршку одговарајућим финансијским средствима за оне ђаке који би били дио овог пројекта. Желимо да вријеме, ресурсе и новац трошимо на заинтересоване ђаке“- казао је Заимовић.


На састанку су присуствовали пројектни менаџер ICT Cortex заједнице, Валентина Бег Дељанин, менаџер за комуникацију, Милена Аковић, самостални савјетник у Секретаријату за инвестиције и пројекте Радомир Михајловић, савјетник у Секретаријату за инвестиције и пројекте, Иван Делевић и савјетница у Служби предсједника Ивана Милошевић.