Јуче је у сали за сједнице Скупштине, одржана презентација извјештаја Скупштине општине Беране за 2016. годину. Презентацији су присуствовали шефови клубова одборника, предсједници радних тијела Скупштине, секретари  органа локалне управе, директори ДОО , координатор програма Грађанске алијансе,  Един Кољеновић и представници медија.

Предсједник Скупштине, Горан Киковић  се у уводном дијелу осврнуо на активности локалног Парламента у протеклој години и између осталог истакао да је Скупштина донијела укупно 87 аката, као и да  су поред сједница Скупштине, радна тијела редовно засиједала и доносила важне одлуке. Највише сједница у 2016. години одржали су: Одбор за избор и именовања (13), Одбор за статут и прописе (10) и Одбор за међуопштинску и међународну сарадњу (7). Предсједници радних тијела су емисијама Радио Берана, више пута уживо наступали и  јавности излагали активности и на тај начин  грађане упознавали са радом  надлежностима одбора. Навео је да су Извјештајем обухваћене све активности: број донешених аката, преглед активности одборника на сједницама Скупштине и радним тијелима, одборничка питања, присутност сјденицама, међународна активност, биланс буџета и др.

О Извјештају су говорили и Драгомир Ђукић, шеф Клуба одборника СНП-а, Вида Ивановић, замјеница шефа Кулба одборника ДФ-а и Драшко Дошљак, шеф Клуба одборника ДПС-а.

У наставку је координатор програма ГА, Един Кољеновић,  презентирао пилот пројекат „Е – одборник“ , који се односи на успостављање онлајн локалног Парламента. Овим пројектом треба да се успостави онлајн пренос сједница локалног Парламента у Беранама, којим треба  да се приближи рад Скупштине грађанима, омогући комуникација са одборницима путем платформе, како би грађани били благовремено информисани о активностима одборника и локалног Парламента. Путем  платформе www.odbornik.me грађани ће моћи да контактирају одборнике, постављају им питања или иницирају решавање одређених проблема, што ће омогућити грађанима да утичу на доношење квалитетнијих одлука. Наглашено је да је Беране прва општина у Црној Гори у којој ће се реализовати овај пројекат.

У расправи поводом овог пројекта учествовали су предсједник Скупштине, Горан Киковић  и одборници:  Драгомир Ђукић, Драшко Дошљак, Анђела Бојовић, Мира Пауновић и директор Управе за наплату локалних  јавних прихода, Зоран Јелић. Одборници су подржали понуђени предлог пројекта.

Извјештај о раду СО Беране за 2016.годину можете преузети овдје