Поводом 21. јула Дана општине Беране у сали Центра за културу одржана је свечана сједница Скупштине општине Беране на којој је уручена повеља почасног грађанина предсједнику Републике Србије, Томиславу Николићу.

Сједници је присуствовао и предсједник Црне Горе, Филип Вујановић, као и представници дипломатског кора, Владе Црне Горе, епископ Будимљанско – никшићки, Г. Јоаникије, хаџи-ефендија имам, Рахим Муратовић, делегације побратимских општина, предсједници сусједних општина и скупштина, истакнути научни, културни и спортски радници.

Предсједник Скупштине општине Беране, Горан Киковић отворио је свечану сједницу и подсјетио присутне да је 21. јул, један од најзначајнијих и најсвјетлијих датума из историје општине Беране.

Подсјећања ради на тај дан, прије 74 године у тек ослобођеним Беранама, одржана је Скупштина народних представника и изабран Одбор народног ослобођења за Срез берански и донешена одлука о успостављању народне власти на овој територији. Између осталог, на темељу 21. јула 1941. године, овај град је у новонасталој слободи и миру изњедрио велики број значајних имена из разноврсних сфера науке и умјетности. Ова Скупштина је била израз воље народа и може се рећи да је била прва Скупштина те врсте у Црној Гори, Југославији и тадашњем поробљеном дијелу Европе, казао је предсједник Киковић.

Предсједник Скупштине је истакао да је једногласном Одлуком одборника СО Беране, на сједници одржаној 25. јуна ове године, донијета Одлука да се за почасног грађанина Берана изабере Томислав Николић, предсједник Републике Србије.

Овај сазив СО Беране потврдио је и показао овом одлуком да су међусобни односи двије братске државе Црне Горе и Србије на највишем могућем нивоу, баш онако како им историјски и приличи и како наши народи и заслужују. Данас су заједно у Беранама и предсједник Србије и предсједник Црне Горе, чиме у свијет шаљемо најљепше поруке јединстава и заједништва, рекао је предсједник Скупштине и на крају свог излагања у име одборника СО Беране, своје лично име и у име свих грађана Берана предсједнику Републике Србије, Томиславу Николићу, најискреније и најсрдачније честитао звање почасног грађанина Берана.

Предсједник општине Беране, Драгослав Шћекић је у свом излагању истакао да му представља посебну част и привилегију, да поздрави два висока званичника, два прва човјека двије братске државе, предсједника Републике Србије, Томислава Николића и предсједника Црне Горе, Филипа Вујановића.

Морам данас посебно да нагласим да је Беране било и остало синоним за заједништво, слогу и толеранцију. И управо прије неколико недеља одборници наше, беранске Скупштине су још једном потврдили да је политика пролазна, а да људи и дјела остају уклесана у чврст берански, односно црногорски камен. Да су времена великих подјела ипак иза нас потврда је када су одборници, сви до једнога, показујући да  Беране треба да нам буде светиња, сложно и без изузетка донијели одлуку на понос свих прошлих али и будућих генерација, да први човјек братске нам Србије буде наш почасни грађанин, казао је предсједник Шћекић.

У наставку је предсједник подсјетио на оно што је локална власт у Беранама, од тренутка преузимања власти у мају прошле године, у овом не тако дуго периоду урадила.

У низу пројеката издвајају се измјештање градског водовода из трупа пута Беране – Лубнице у дужини 8 км, ријешили смо проблем привремене депоније, завршли азил за напуштене животиње, отпочели радове на Регионалној сточној пијаци, почетак реализације пројекта минихидроцентрала на градском водоводу и водоводу Дапсићи, почетак реализације пројекта Колектора са пречишћивачем отпадних вода и унапређење водоснабдијевања вриједног око 13 милиона еура, завршетак канализационе мреже Лужац – Пешца у дужини од 2,2 км, водоводи на Полици, Скакавцу, Доњој Рженици, завршетак пројекта Регионални бизнис центар, почетак пројекта Реконструкција фасада у главној улици, наставак радова на новој хали спортова, реализација пројекта ,,Буди одговоран“, радови на завршетку Терамске улице, почетак реализације пројекта Социјалног становања и изградње 96 стамбених јединица вриједности око 4 милиона еура, покретање производње у Руднику мрког угља у којем је упослено преко 60 радника и гђе је планирано отварање нових радних мјеста, најављена реконструкција Хотела Беране, казао је предсједник Шћекић и нагласио да ће Беране његовати партнерски однос са државним иснтитуцијама у циљу јачања сарадње на обострани интерес Берана и Црне Горе.

Повељу почасног грађанина Берана предсједнику Републике Србије, Томиславу Николићу уручио је предсједник општине Драгослав Шћекић.

Присутнима се обратио предсједник Републике Србије, Томислав Николић који је нагласио да грађани Србије када долазе у Црну Гору и грађани Црне Горе када долазе у Србију осјећају да су међу својима, међу родом и пријатељима јер другачије не може да буде.

Обрадован сам, дирнут и затечен великом чашћу коју прихватам, да будем почасни грађанин Општине Беране. И као што свако добро између наших братских народа и држава прихватамо у један глас, тако је и једногласна одлука свих одборника у Скупштини за мене била лепа и узвишена порука која, загледана у нашу славну заједничку прошлост, гради заједничку будућност, казао је предсједник Републике Србије.

Предсједник Николић је подсјетио да Његошева посвета Горског вијенца праху оца Србије Карађорђу није ништа друго до још једна људска и поетска, историјска и митска вертикала наших народа и држава.

Наше бивше заједничке државе не треба да нам буду повод за било каква сумњичења, пребацивања одговорности или раздвајања. Све оно што је било лепо у тим творевинама, а било је доста тога, требало би увек да нам је прво на памети и увек у првом плану. Србија и Црна Гора су се свакако, и јавно и суштински определиле за чланство у Европској унији, зато што очекујемо да у тој Унији преовлађују све оне вредности за које смо ми полагали и животе: слобода, равноправност, напредак и развој, солидарност међу народима и државама. То је наше заједничко хтење у савременом добу, наш заједнички пут на коме нам ваља да се нађемо једни другима као што смо вазда чинили кроз историју, казао је предсједник Томислав Николић.

У оквиру свечане сједнице у Центру за културу приређен је културно – умјетнички програм у коме су наступили чланови Градског мјешовитог хора под диригентском палицом професорице, Андријане Вучетић – Обадовић, вокална солисткиња етно музике, Даница Никић и глумац Црногорског народног позоришта, Драган Рачић. Гости су имали прилике да одгледају и филм о Беранама, аутора Горана Шћекића.

Програм су водили Кристина Губеринић и Васко Драговић.

 

Предсједник Николић посјетио Дневни центар и манастир Ђурђеви ступови

У спомен кући војводе Гавра Вуковића руководство општине Беране састало се са предсједницима Републике Србије и Црне Горе, Томиславом Николићем и Филипом Вујановићем и њиховим сарадницима.

Након свечаности у Центру за културу, предсједници двије државе, са осталим званицама, присуствовали су коктелу у Полимском музеју.

Предсједник Републике Србије, Томислав Николић, заједно са супругом Драгицом Николић, посјетио је ЈУ Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју и уручио вриједан поклон за потребе лица са оштећеним слухом и говором.

Предсједник Николић посјетио је и манастир Ђурђеви ступови гдје је разговарао са епископом Будмљанско – никшићким, Г. Јоаникијем.

Обраћање предсједника Републике Србије

Обраћање предсједника општине Беране

Обраћање предсједника Скупштине општине Беране