У радној посјети општини Беране боравили су Њ.Е. амбасадор Републике Словеније у Црној Гори Грегор Прескер, замјеник амбасадора за економска питања и сарадњу Борут Валенчич и предсједник НВО ЕПЕКА Стефан Симончич са сарадницима. Са предсједником Општине Вуком Тодоровићем разговарали су о пројекту који је словеначка невладина организација (ЕПЕКА) спровела у беранској општини, а односи се побољшање положаја ромске популациије у друштву. Кроз пројекат отворен је Социјално- привредни инцубатор у О.Ш.,,Радомир Митровић”, обезбијеђен мини-голф терен у оквиру комплекса Хотела ,,Беране” и кошаркашки терен у оквиру Универзитетског центра. Резултате спроведених активности, заједно са Њ.Е. г-дином Прескером, обишао је потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић.


Предсједник Тодоровић истако је као важну тему која се односи на инклузију ромске популације у редовне токове друштва, посебно Ромкиња које, нажалост, имају мање простора када је у питању запошљавање. Похвалио је пројектне активности и резултате које је спровела НВО ЕПЕКА, од којих ће локална ромска заједница имати бенефите. Како је казао, локална самоуправа и убудуће ће бити партнер на сваком пројекту који се тиче побољшања услова живота ове рањиве популације, како би Роми у Беранама стекли бољи статус, што зависи и од локалне заједнице али и једним дијелом и од њих.


Амбасадор Совеније истакао је да му посебно задовољство представља што је кроз пројекат остварена сарадња између Републике Словеније и Црне Горе, односно што је баш у Беранама успјешно реализован пројекат. Сходно незавидној економској ситуацији у беранској општини због недостатка слободних радних мјеста и неразвијене привреде, према његовим ријечима, неопходно је заједнички дјеловати у циљу укључивања ромске популације у редовне друштвене токове, а посебно жена ове рањиве категорије.


Стефан Симончич, предсједник НВО ЕПЕКА, казао је да подружница у Беранама дјелује од 2016.године и да су у Црној Гори, са партнерима, реализовали пројекте укупне вриједности од 800 000 еура, од тога у Беранама око 400 000. Пројекат, чије резултате данас представљамо, умногоме ће користити ромској популацији, као и локалној заједници, казао је Симончич.


Потпредсједник Ћулафић и Њ.Е. амбасадор Републике Словеније, након састанка у згради Општине, обишли су резултате пројекта. Посјетили су Универзитетски центар, у оквиру којег је направљен кошаркашки терен, гдје су се састали са директором Дома ученика и студената Гораном Киковићем. У О.Ш.,,Радомир Митровић, обишли су ЕСОРЕ Социјално-предузетнички инкубатор за жене Ромкиње, који је данас свећано отворен. У школи, у којој их је угостио директор Александар Вујовић, овим поводом је приређен пригодан културно- забавни програм. Након тога, амбасадор и потпредсједник присуствовали су отварању мини-голф терена у склопу Хотела ,,Беране“, након којег је одржана конференција за медије.


Састанку и презентацији резултата пројекта присуствовали су Белма Муратовић и Зоран Дабетић, испред НВО ЕПЕКА, Ана Секулић, савјетница за међународну сарадњу и Ирина Зечевић, шефица ПР Бироа.