Јутрос је одржана хитна сједница Општинског тима за заштиту и спасавањe Општине Беране, гдје је договорено да  све службе и општинска предузећа буду у стању приправности и предузму активности из својих надлежности у циљу заштите од поплава услијед елементарних непогода. Предсједник Општине  Вуко Тодоровић, који не крије забринутост  од набујалих ријека Бистрице и Лима и њиховог изливања из корита, казао је да су  све службе и општинска предузећа у стању приправности, да је механизација и даље на терену и ради на заштити критичних тачака, а све у циљу заштите грађана, њихових домаћинстава и спречавања већих штета. 

Фото: РТЦГ

Обиласком терена, казао је предсједник Тодоровић, идентификовано је неколико критичних тачака и то на путном правцу према Лубницама као и насељу Лужац гдје је пријетила опасност од изливања Бистрице и угрожавања домаћинстава која се налазе на том потезу. Механизација Агенције за инвестиције и развој Берана, као и механизација приватних предузетника са територије наше општине, приступиле су заштити уочених критичних тачака, како би се спријечило изливање Бистрице из свог корита и спријечиле нежељене последице. Тренутно је стање стабилно и водостај Бистрице је у опадању.

Јутрос је рано у МЗ Петњик интервенисано на потоку звани Ђато на којем је комбинована машина очистила тумбине и  канале за одвод и увела поток у свој ток. Исто је урађено у Мјесним заједницама Виницка и Горње Заостро. На Бучу је очишћен пропуст, а у току је насипање обалоутврде на Бистрици на неколико локација. У насељу Талум, због близине Лима, изливају се подземне воде.

У прекиду пут Курикуће- Шишка , а назалост настала је велика материјална штета на путној инфраструктури у великом броју мјесних заједница на територији Општине.

На јутрошњем састанку  донесена је одлука да се обиђу сва угрожена мјеста и предузму неопходне мјере због елементарних непогода изазваним обилним падавинама на подручју Општине Беране, које могу изазвати појаву клизишта, одрона, девистацију путне инфраструктуре и угрожавање објеката становања у једном броју мјесних заједница.

О  стању на терену благовремено ћемо информисати јавност.